Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Rotsheide 'Little Heath'

Foto: Rotsheide 'Little Heath'
Foto: Rotsheide 'Little Heath'
Foto: Rotsheide 'Little Heath'

Algemene omschrijving

Pieris japonica 'Little Heath' heeft de Nederlandse naam Rotsheide. Rotsheide is een plant uit de heidefamilie, de oorsprong van de plant is Oost-Azie en Japan.

De rotsheide is een zuurminnende wintergroene tuinplant, die het vooral goed doen op zandgrond, veengrond en Lössgrond. Op kleigrond doet de rotsheide het een stuk minder, vaak gaat het een aantal jaren goed (teert op de grond waarin de rotsheide is gekweekt, maar daarna wordt de kwaliteit al gauw een stuk minder. Dit kan gedeeltelijk opgelost worden door er turf aan toe te voegen, maar ons advies is: Woont u op kleigrond en wilt u toch een rotsheide in uw tuin, zet de rotsheide in een mooie pot!

Pieris, Rotsheide houden van een humusrijke, zure grond en staan het liefst op een plek in de halfschaduw, bijvoorbeeld onder een hoge struik of boom. Rotsheide kan redelijk tegen droge omstandigheden, maar het is aan te bevelen om de voet van de plant af te dekken met blad om uitdroging van de wortels te voorkomen.

Omdat rotsheide goed tegen winterse kou kan, is hij samen met juniperussoorten één van de allersterkste planten voor de winterse bloembak.

Rotsheide bloeit meestal in maart en april, maar de knoppen en het blad hebben al een behoorlijk sierwaarde.

Pieris japonica 'Little Heath' is vooral te herkennen aan het bonte blad en de bruinrode jonge uitlopers, het is een langzaam groeiende rotsheide die uiteindelijk een hoogte kan bereiken van 70 tot 140 cm (hier doet hij zeker een jaar of tien over).

Pieris japonica 'Little Heath' heeft bont blad (glanzend groen in het midden en een zilverwitte rand), lange bloemtrossen en de bloemkleur is wit (de bloemen hangen als klokjes aan de plant, april en mei).

Vereisten

zon/ halfschaduw

Onderhoud

ruim compost geven

Moet niet gesnoeid worden maar kan juist na de bloei.

Eigenschappen

Hoogte
70 - 100 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend