MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Alpenklokje

Groeit in 6 tuinen

Latijnse naam
Soldanella montana
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Soldanella (Primulaceae) is inheems in de Europese alpine gebieden. Het verspreidingsgebied is dus niet alleen beperkt tot de Alpen. Tot in het Schwarzwald en zuidelijk tot in Calabriƫ is het plantje aan te treffen. De alpenklokjesbloem komt in groepen voor op voedsel- en kalkrijke grond, waar ieder jaar weer sneeuw tot aan de zomer blijft liggen. Vooral in komvormige gedeelten en dus vochtrijke situaties komt het alpenklokje in flinke aantallen voor. De naam Soldanella is afgeleid van het Italiaanse woord solda, dat muntstuk betekent. De bladen van het plantje zijn rondachtig tot niervormig en meestal gaafrandig.

Soldanella montana groeit ook van nature in bergachtige gebieden, zoals de tweede naam - montana - al aangeeft. Deze soort groeit op een lagere hoogte in het gebergte dan Soldanella alpina, die tot op een hoogte van 2900 meter nog voorkomt. Soldanella montana groeit het liefst in de beschutting te midden van open bossen. De plant bloeit met lange bloemstelen, waaraan de geknikte en diep gefranjerde lavendelblauwe bloemen bloeien; meestal nog voordat de sneeuw is verdwenen. De bloemstelen boren zich een weg door de sneeuw en kunnen tot twintig centimeter lang worden. De bladen zijn rondachtig van vorm en dikwijls getand.
Deze soort wordt ook gekweekt en is geschikt voor een rotstuin of ook een plantenbak, waarin met wat stenen een alpine situatie is nagebootst. Soldanella montana is over het geheel robuuster in omvang dan Soldanella alpina en kan ook beter in ons klimaat groeien. Soldanella groeit op een plaats in de halfschaduw tot schaduw. Aan het begin van het najaar kunnen grote planten worden gescheurd. Let er wel op, dat het loof van het alpenklokje niet wordt belaagd door slakken.

Berichten over deze plant