Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sleutelbloem PrimaSan 'Rosanna'

Primula PrimaSan 'Rosanna'

Foto: Sleutelbloem PrimaSan 'Rosanna'

Een Nederlandse kweker kwam enkele jaren geleden een onbekende Primula met roosachtige bloemen uit Japan op het spoor. Een paar jaar later verkocht hij de eerste exemplaren uit zijn kas. Primula PrimaSan werd een ‘instant hit’.
De Primula Primasan is in 40 jaar ontwikkeld door de heer Matsunaga in Japan. Via een Aziatisch bedrijf kwam de Nederlandse kweker Sjaak Buijs enkele zaden op het spoor. Deze zaaide hij eind 2005 bij wijze van proef in zijn kas. Het resultaat deed hem besluiten de bedenker van de plant in Japan op te zoeken. Het klikte tussen de kweker en Matsunaga. Buijs nam de zaden mee naar Europa en bedacht er een nieuwe naam bij: PrimaSan. ‘San’ betekent ‘meneer’ in het Japans en verwijst naar de Japanse Mister Primula; Mister Matsunaga.

Primula Primasan heeft gevulde bloemen met sterk gekrulde blaadjes, waardoor ze echt op roosjes lijken. Er zijn ook dubbelbloemige Primula’s, zoals de ‘Rosanna’. Maar volgens de kenners lijkt de PrimaSan meer op een rozenbloem.
Verder is de plant mooi compact. De houdbaarheid is goed. Uniek is verder dat de Primasan verkrijgbaar is in acht verschillende kleuren, die in even kleurrijke potjes worden verkocht. Het product werd in 2007 door FloraHolland genomineerd als veelbelovende noviteit.
Vorig jaar bracht de kweker zijn eerste grote partij PrimaSans op de markt. Dit jaar zal de aanvoer uitbreiden vanwege de grote herhalingsvraag. De PrimaSan wordt verhandeld in een 9 cm pot en vanaf dit jaar ook in een 10,5 cm pot, voorzien van gekleurde potcovers en een steeketiket. Op het steeketiket staat bij wijze van eerbetoon de heer Matsunaga afgebeeld. Primula PrimaSan wordt aangeboden in volgende kleuren: oranje, rode, gele, gevlamd gele, witte, blauwe, diep- of lichtroze. De aanvoer start begin januari en loopt naar verwachting door tot en met eind maart.

Familie: Primula behoort tot de familie van de Primulaceae (Sleutelbloemachtigen).
Verklaring van de naam: Primula is een verkleinwoord van Primus, dat ‘eerste’ betekent. Acaulis betekent ‘zonder stengel’. De bloemen hebben geen bloemsteeltjes maar zitten direct boven op het blad.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 10 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Evergreen
Bladverliezend