Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pompoen 'Groene Hokkaido'

Cucurbita pepo 'Groene Hokkaido'

Foto: Pompoen 'Groene Hokkaido'

Pompoen 'Groene Hokkaido'
Foto: Pompoen 'Groene Hokkaido'

Algemene omschrijving

Deze rankende 'Hokkaido' heeft donkergroene vruchten van 1 tot 1,5 kilo zwaar, het vruchtvlees is geel-oranje en de smaak is minstens zo goed als die van de oranje typen. De vruchten zijn zacht en iets zoet van smaak en geschikt voor het maken van soep, pompoenquiche en andere gerechten. De zaden en de (mannelijke) bloemen van de pompoen zijn ook eetbaar. De pompoenen zijn wel wat minder goed houdbaar dan van andere soorten.


TEELT
Vanaf eind april tot begin mei warm voorzaaien onder glas in potjes van zo'n 10 centimeter, tijdens de kieming de zaden vochtig houden, de grond mag echter niet te nat zijn. Ook oppassen voor muizen, want die zijn dol op pompoenzaden, dek eventueel de zaden tot aan de kieming af, is het zaadje eenmaal gekiemd dan zijn muizen geen probleem meer. Na ongeveer 3 weken kunnen de plantjes buiten afgehard worden en vervolgens uitgeplant worden, een plantafstand van 200 x 200 centimeter aanhouden.

Wanneer het voldoende warm is kunnen de zaden ook (vanaf eind mei) ter plekke gezaaid worden. Per zaaiplek 2 zaden, 3 tot 4 centimeter diep zaaien. Na opkomst één plant laten staan. Ook buiten kunnen muizen roet in het eten gooien. Zet direct na het zaaien een bloempot omgekeerd op de zaaiplek, en haal ze na een week weg! Pompoenen kunnen flink ranken, dus aan de buitenkant van het veldje regelmatig de ranken terugleggen.

OOGST
Al na twee maanden kunnen de mannelijke bloemen en de jonge vruchten geoogst worden. De volwassen vruchten kunnen vanaf half september tot in oktober geoogst worden, oogst ze in ieder geval nog voor het einde van de herfst om nachtvorstschade te voorkomen. Alleen de voldoende rijpe vruchten oogsten, de vruchtstelen moeten verkleurd en wat rimpelig en kurkachtig zijn. Bewaar de pompoenen op een droge, koele en vorstvrije plaats. 

Vereisten

STANDPLAATS
Pompoenen hebben veel ruimte, een zeer voedzame grond en voldoende water nodig. Veel compost en gerijpte stalmest door de grond werken. Regelmatig water geven en de grond tijdens de groei extra bemesten met compost. Om te voorkomen dat de pompoenen gaan rotten kan er een laagje stro of takken onder gelegd worden.

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon