MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Moeraswolfsmelk

Groeit in 29 tuinen

Latijnse naam
Euphorbia palustris
Hoogte
60 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Overblijvende giftige plant

Oeverplant of plant voor in zwemvijvers. Wortel mag 0 tot 15 cm onder water geplant worden. Verdraagt zon en halfzon. Bloei van mei tot juli. In het begin van de bloei zijn de bloemen geel. Later worden deze rood/oranje.

Vereisten

Moeraswolfsmelk (Euphorbia palustris) is een giftige, overblijvende plant die behoort tot de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). Het is een plant die voorkomt op rietlanden en langs waterkanten. De plant komt van nature voor in Euraziƫ. Ze staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en matig afgenomen.

De plant wordt 60-150 cm hoog, vormt een wortelstok en heeft een dikke, buisvormige, brosse stengel. Op de wortelstok zitten zowel bloeiende als niet-bloeiende stengels. De lancetvormige, gaafrandige tot iets getande, zittende bladeren zijn 2,5-8 cm lang en 2 cm breed. Ze hebben een smalle doorschijnende rand, zijn aan de bovenzijde donkergroen en aan de onderzijde blauwgroen. In de herfst verkleuren ze purperrood.

Moeraswolfsmelk bloeit in mei en juni met geel-groenachtige bloempjes. De bloem is een cyathium dat bestaat uit een vrouwelijke bloem met daaronder enkele tot een meeldraad gereduceerde mannelijke bloemen en wordt omgeven door een klokvormig omwindsel. Vooral de schutbladen vallen op. Bij een deel van de cynthia zitten zes tot zeven bruine, eironde tot langwerpige honingklieren zonder hoorntje. De schermen en okselstandige bloeiwijzen zijn grotendeels in vieren vertakt.

De vrucht is een kluizige splitvrucht, die op de welvingen bezet is met korte, rolronde wratten. De zaden zijn glad.

Het melksap van de plant is irriterend voor de huid en de ogen.

Onderhoud

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Gebruik

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Berichten over deze plant