MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Muismeloen Muismeloen +

Groeit in 144 tuinen

Latijnse naam
Zehneria scabra
Andere benamingen
Melothria punctata, Melothria scabra, Muizenmeloentje, Mini-komkommer, Mexicaanse Komkommer, Cucamelon
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Matig, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Klein, decoratief komkommertje dat lijkt op een meloen maar de smaak is onmiskenbaar komkommer. Het wordt ook wel cucamelon of muismeloen genoemd. Opvallend leuk in allerlei gerechten als garnering maar ook om in te maken als augurken. Makkelijk te kweken in een kas of op een beschutte plaats in de volle zon. De planten klimmen vanzelf in gaas tot bijna een meter hoog.

Komt oorspronkelijk uit Mexico en midden-Amerika. De kleine, ovale vruchtjes van 3 cm hebben een gladde schil en zien eruit als een mini-watermeloentje. Dit decoratief komkommertje ziet eruit als een meloentje, maar smaakt naar komkommer met een beetje citroen.
 
Bodem en bemesting:  Muizenmeloentjes groeien het liefst op een voedzame bodem. Werk een flinke laag compost door het zaaibed voordat je ze zaait. In de zomer geef je de muizenmeloentjes organische meststoffen voor wat extra kalium.
 
Zaaien:  Muizenmeloentjes zaai je van eind maart tot eind april binnen, in een luchtige zaaigrond. Vanaf half mei kun je ze buiten uitplanten, maar ze houden wel van zon dus kies een zonnige plekje in de tuin. Zorg er voor dat de grond vochtig blijft.
 
Verzorging:  De muizenmeloenplantjes zijn slingerplanten, zorg dus voor een rekje om ze te ondersteunen. Ook trekken ze soms meeldauw aan, maar de witte vlekken op de bladeren zijn onschadelijk voor de vruchtjes. 
 
De oogst:  Vanaf eind juli kun je de muizenmeloentjes oogsten. Doe dit wanneer de vruchtjes een vingerkootje groot zijn. Na de pluk verwerk je de muizenmeloentjes het liefst zo snel mogelijk. Je kunt ze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, maar de smaak wordt dan wel minder.

Tips:
    - Verpot de muizenmeloentjes zo weinig mogelijk, anders beschadig je hun kleine worteltjes.
    - Gebruik een tipi van wilgentenen in plaats van een standaard rekje of gaas.
    - Zorg dat bijen en hommels bij de plantjes kunnen, de plantjes zijn niet zelfbestuivend.

Berichten over deze plant