Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Muizenmeloentje

Melothria scabra  • 

Foto: Muizenmeloentje

Muizenmeloentje
Foto: Muizenmeloentje
Foto: Muizenmeloentje

Ooit van muizenmeloentjes gehoord? Ze zijn mini, worden ook wel cucamelons genoemd en smaken verrassend genoeg naar friszure komkommer!
 
Bodem en bemesting:  Muizenmeloentjes groeien het liefst op een voedzame bodem. Werk een flinke laag compost door het zaaibed voordat je ze zaait. In de zomer geef je de muizenmeloentjes organische meststoffen voor wat extra kalium.
 
Zaaien:  Muizenmeloentjes zaai je van eind maart tot eind april binnen, in een luchtige zaaigrond. Vanaf half mei kun je ze buiten uitplanten, maar ze houden wel van zon dus kies een zonnige plekje in de tuin. Zorg er voor dat de grond vochtig blijft.
 
Verzorging:  De muizenmeloenplantjes zijn slingerplanten, zorg dus voor een rekje om ze te ondersteunen. Ook trekken ze soms meeldauw aan, maar de witte vlekken op de bladeren zijn onschadelijk voor de vruchtjes. 
 
De oogst:  Vanaf eind juli kun je de muizenmeloentjes oogsten. Doe dit wanneer de vruchtjes een vingerkootje groot zijn. Na de pluk verwerk je de muizenmeloentjes het liefst zo snel mogelijk. Je kunt ze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, maar de smaak wordt dan wel minder.

Tips:
    - Verpot de muizenmeloentjes zo weinig mogelijk, anders beschadig je hun kleine worteltjes.
    - Gebruik een tipi van wilgentenen in plaats van een standaard rekje of gaas.
    - Zorg dat bijen en hommels bij de plantjes kunnen, de plantjes zijn niet zelfbestuivend.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend