MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbei 'Gigantella Maxim'

Groeit in 52 tuinen

Latijnse naam
Fragaria x ananassa 'Gigantella Maxim'
Variëteit van
Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa)
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Fragaria x ananassa 'Gigantella Maxim' groeit prima in de volle grond. Verbeter arme tuingrond door er wat compost en aardbeienmest door te mengen. Maak heuvels van ca. 35-40 cm hoog om de aardbeien op te planten. Dek de heuvels af met zwarte folie. De afstand tussen de rijen kan 80 cm zijn. Maak op de plantplek met een scherp mes een kruis en zet hier het kluitje in de grond. De plantafstand is 30 cm. Geef na het planten direct water. Aardbeien groeien goed in humusrijke, vruchtbare grond die niet te droog is maar in de winter ook zeker niet te nat.

Bemest uw aardbeien in het voorjaar met de aardbeienmest. Gebruik bij de bemesting niet teveel stikstof, want dat zorgt voor een waterige smaak. Verwijder regelmatig het onkruid en geef in droge perioden extra water. Een mulch is aan te raden, zodat de grond niet zo snel uitdroogt en de vruchten tegen rotten beschermd worden. Heeft u bij het planten geen zwarte folie gebruikt? Leg dan stro tussen de planten als de vruchten gaan rijpen. De planten blijven meestal twee jaar op dezelfde plek staan. Dan wordt er een nieuw bed met jonge planten aangelegd op een andere plek. Fragaria x ananassa 'Gigantella Maxim' kan ook heel goed in bloempotten en plantenbakken gekweekt worden. Overwinter de planten in een koele, vorstvrije ruimte.

Gebruik: De aardbeien zijn het lekkerst als ze aan de plant kunnen rijpen, regelmatig plukken dus. De oogst van deze middelvroege soort valt in juni-juli.
Knip de vruchten van Fragaria x ananassa 'Gigantella Maxim' net boven de kelkblaadjes los van de plant. Zonder bescherming van netten, zullen de vogels het oogstwerk voor u doen. Het is handig hoepels over de bedden te buigen en hier fijnmazige netten of folie overheen te spannen. Een paar weken na de laatste oogst wordt het blad van de aardbeien lelijk. Knip dan alles af en laat alleen wat jonge bladeren in het hart staan. Verwijder ook alle uitlopers.

Berichten over deze plant