Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Tomaat 'Black Russian'

Foto: Tomaat 'Black Russian'
Foto: Tomaat 'Black Russian'

Black Russian

Zaaitemperatuur: 20 - 25°C

Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm

Kiemtijd: 6 - 14 dagen

Zaaitijd binnen: Vanaf februari

Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn

Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)

Plantafstand: 45 - 50 cm

 

Zaai binnen voor vanaf februari in trays met zaai-en stekgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Tomaten zijn namelijk lichtkiemers. Zet de trays warm weg op 20 - 25°C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel.

 

Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg,  rond 18 - 20°C.

 

Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst en ongeveer een week voor het uitplanten af. Zet ze weg bij een temperatuur van 15-18°C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige, beschutte plaats in de vollegrond of in een onverwarmde kas. 

 

Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli tot begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagsthangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus tot begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.

Kiemduur in dagen: ca. 14 

Zaaitemperatuur: 20 gr

Zaaien 1cm diep en 40cm uit elkaar

Black Russian is een vrij compacte plant, die na ongeveer 75 dagen ca. 100 gram grote vruchten produceert. De donker mahonierode vruchten zijn niet alleen zeer apart, maar ook nog eens bijzonder qua smaak, namelijk zoet/zuur met een wat pittig aroma. Het zou me niet verbazen als de antioxidatieve eigenschappen van dit ras op een wat hoger niveau liggen dan die bij de minder donkerhuidige rassen. Zorg dat de plant een krachtig en gezond gewas heeft, alvorens te verplanten. Niet te vaak dieven om voldoende vruchtvorming toe te staan. Teelt in de kas geeft de beste resultaten.

Eigenschappen

Hoogte
150 - 200 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend