Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Valse salie

Foto: Valse salie
Foto: Valse salie
Foto: Valse salie

Valse Salie is een onopvallend geel-groen bloeiend plantje.

Valse salie heeft eigenlijk weinig met salie te maken, is zelfs geen lid van het geslacht Salvia, maar het is wel een lipbloemige, en de bladeren ervan lijken als twee druppels water op die van bijvoorbeeld de Veldsalie (Salvia pratensis), de Bossalie (Salvia nemorosa) of op een verkleinde versie van de Scharlei (Salvia sclarea). (Sommige bronnen zeggen: ‘het blad lijkt maar een klein beetje op salie’, maar dat gaat dan allicht om auteurs die enkel de ‘keukensalie’, S. officinalis, kennen, en niet de andere soorten salie.)

Maar eigenlijk is het plantje familie van de Gamander (Teucrium chaemadrys), een struikachtig plantje dat in België en Nederland erg zeldzaam is geworden. Valse salie (Teucrium scorodonia) is ‘plaatselijk erg algemeen’, en dat plaatselijke is met name in de Kempen: het is een plant die groeit op kalkarme droge bodems, vooral op zandgrond. Het is trouwens één van de weinige bosrandplanten die het goed doen op arme zure grond…  NIET op kalkgrond.

Ooit een gerespecteerde medicinale plant voor behandeling van tuberculoze, huidaandoeningen, bloedziekten, koortstoestanden en verkoudheden. Met oa zweetdrijvende, anti-reumatische en windafdrijvende eigenschappen. Gevaarlijk voor de lever !!!
Nog gebruikt voor mond- en keelwater en voor behandeling van neuspoliepen.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 40 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend