Herfstkrokus
- Latijnse naam
- Crocus speciosus
- Variëteit van
- Krokus (algemeen) (Crocus (algemeen))
- Hoogte
- 1 - 12 cm
- Kleur
- Planten tags
Algemene omschrijving
Plant de knollen van Crocus speciosus in de volle grond, een bloempot of plantenbak. Herfstkrokussen lenen zich minder goed om in het gazon te planten omdat het gras in de herfst nog groeit en er dus nog gemaaid wordt. Ze zijn ideaal voor in een rotstuin! Zet de knolletjes van Crocus speciosus in een plantgat dat drie keer zo diep is als de hoogte van de knol. Een knol van 2 cm komt dus in een gat van 6 cm te staan. De plantafstand tussen de krokussen is ongeveer 3 cm. Maak de aarde goed los en plant de krokus met het puntje omhoog. Vul het plantgat weer aan en loop niet meer over de aarde. Maak voor grotere oppervlakken een ruimer plantgat en plaats hierin een aantal knollen. De herfstkrokus groeit het best in losse en goed gedraineerde grond. Hoe meer krokussen, hoe meer effect deze herfstbloeiers geven. Plant in groepjes van minstens 25 knollen voor een mooi effect, of verdeel zo'n 25, 50 of zelfs meer krokussen regelmatig over de border of bloemperk.
De herfstkrokussen (Crocus speciosus) groeien ook uitstekend in een bloempot of balkonbak. Leg een laag grind of hydrokorrels onderin de pot en zorg voor verse potgrond. Bescherm de krokusknolletjes tegen strenge vorst door de pot vorstvrij te bewaren of in te pakken met noppenfolie. Geef in droge perioden water.
De knollen van herfstkrokussen kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Krokussen zijn namelijk heel geschikt om te laten verwilderen. Knip het blad van de krokussen pas af als het geel is geworden. De volgende herfst zullen de botanische herfstkrokussen met deze verzorging weer veel bloemen geven.
Deze krokus kondigt het najaar aan in de tuin. De charmante bloemen fleuren uw tuin of terras in de herfst op. Dit lage knolgewasje komt ook mooi tot zijn recht in een bloempot of balkonbak. Herfstkrokussen (Crocus speciosus) hebben kleinere bloemen dan grootbloemige krokussen, en zijn heel verfijnd en prachtig getekend. Kijk eens goed in het hartje om de dikke oranje meeldraden te bewonderen. Krokussen geplant in de volle grond, kunnen prima tegen kou en sneeuw.
Krokussen worden over het algemeen bloembollen genoemd. Ze passen dan ook in het rijtje bekende voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen, enz. Echter een krokus is een knolgewas.
Het verschil tussen bollen en knollen is dat in een bol een complete plant zit, het voedsel zit opgeslagen in de ondergrondse bladeren. Bij een knol zit ook net als bij de bollen een complete plant in knol alleen zit het voedsel opgeslagen in de vlezige wortel of stengel.
Berichten over deze plant
Jantje B.
Nu heb ik al een aantal jaar krokussen onder mijn lindeboom geplant, en nog ergens in een border, maar ik heb die meen ik aangekocht als saffraankrokussen, of, heb ik per abuis de beide bij elkaar uitgeplant ? hoe dan ook, ik was in de veronderstelling dat mijn mooie nu bloeiende herfstkrokussen de … Lees verder » Maandag 28 Oktober 2019 om 20:17- Bekijk alle 6 reacties »
Kiki B. Drogen Magnetron kan ook en schijnt goede resultaten te leveren. Op 1000 Watt, ongeveer 3,5 minuten. Zie http://www.ijcce.ac.ir/article... Dinsdag 29 Oktober 2019 om 21:08
Kiki B. Hier kan je o.a. de bollen kopen :https://www.sativus.com/nl/sho... Dinsdag 29 Oktober 2019 om 21:12
Ellie E. voegde een foto toe aan Herfstkrokus (Crocus speciosus). Vrijdag 24 Juli 2015 om 11:36
Roger B.
Crocus Speciosus "Cassiope" Zondag 22 September 2013 om 18:18Ann V.
Vandaag de bloemenweide voor het laatst gemaaid. Ik weet het, dat deed ik in september ook al (zodat het gras kort was voor de herfstkrokussen bloeiden), maar door de relatief zachte temperaturen was het gras intussen weer zo lang, dat de lentekrokussen in maart moeite zouden krijgen hun kopje … Lees verder » Donderdag 4 November 2010 om 18:49 • Herfstkrokus (Crocus speciosus), Wilde bloemenweide (Various)- 1 reactie
Geertje L. Bij mij is het gras ook alweer erg lang. Ik zat ook te overwegen nog één keer te maaien (bij mij is dat knippen). Verder is er erg veel blad gevallen, en dat moet eigenlijk ook weg in het kader van … Lees verder » Zaterdag 6 November 2010 om 11:18
Ann V.
Nu ga ik me volgend jaar niet meer bij de neus laten nemen door mijn herfstkrokussen. Een paar vroege exemplaren die er wat verweesd bijstonden, deden me vrezen dat ik het mis had toen ik vorig jaar de indruk dat het aantal bloeiers jaar na jaar toenam.
Eerst 5, dan 15, vorig jaar 25 bloemen... … Lees verder » Maandag 18 Oktober 2010 om 19:03- 2 reacties
Ann V. En nog tien dagen later heb ik al ruim 40 bloemen geteld. Donderdag 21 Oktober 2010 om 22:15
Ann V. En vandaag tel ik er 50, dubbel zoveel als vorig jaar. Maandag 25 Oktober 2010 om 16:23
Ann V.
Gisteren zag ik nog steeds maar één herfstkrokus in mijn bollenweitje, maar vandaag staken er ineens al vijf hun kopje boven! Dinsdag 12 Oktober 2010 om 19:18Ann V.
Mijn herfstkrokussen willen niet dit jaar... vorig jaar bloeiden er om deze tijd tientallen, dit jaar heb ik er nog maar twee gezien Zondag 10 Oktober 2010 om 13:41