MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Herfsttijloos

Colchicum byzantinum  • 

Foto: Herfsttijloos

Foto: Herfsttijloos

Colchicum byzantinum is een nauwe verwant van onze inheemse herfsttijloos, maar wordt vooral verkocht als 'droogbloeier', een bol die je - zonder aarde of vocht - zomaar in je vensterbank legt en die dan gaat bloeien.

Je kan hem achteraf in je tuin planten, maar wees voorbereid op enige ontgoocheling:  De bloemen zijn weliswaar groter dan die van de inheemse Colchicum autumnale, maar ze vallen na nauwelijks een dag om, en liggen dan in een slordig hoopje op de grond.

Hersttijloos dankt zijn naam aan het gescheiden bloei- en bladgroei-ritme (tij-loos). In de herfst verschijnen de bloemen, die we hierboven beschreven en in het voorjaar komt het flinke blad boven de grond. Knip het blad niet te vroeg weg want bladeren vormen de fabriek van de plant en laten de bol (reservevoedsel) groeien.
Geef Herfsttijloos een iets beschaduwd plekje, dan voelen ze zich het beste thuis. Als de bollen groot genoeg zijn dan kan je de bollen droog neerzetten, ze zullen dan tot bloei komen. Om die reden werden ze vroeger vaak “droogbloeiers” genoemd. Wel licht zetten en het liefst op een terrastafeltje buiten, anders krijg je lange en zwakke bloeistengels.
Gebruikelijker is het om ze meteen in de grond te planten, 2 á 3x de hoogte van de bol onder de grond. Herfsttijloos komt jarenlang op dezelfde plaats tot bloei en verwildert gemakkelijk.
Let op: Alle delen van de plant zijn giftig. Voor de mens is Colchicine in de juiste dosering een geneesmiddel tegen ontstekingsklachten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend