MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Stamslaboon 'Prelude'

Algemene omschrijving

Stamslaboon 'Prelude' is een zeer gewaardeerd vroeg bonenras met een sterke groei en een 'ouderwets' lekkere bonensmaak. De bonen niet bij koud en nat weer zaaien dan niet of nauwelijks opkomen, slabonen hebben een warme bodem nodig om te ontkiemen en te groeien. Te vroeg zaaien zorgt voor een slechte opkomst en meer kans op ziekten en plagen.

TEELT
Slabonen hebben een warme bodem nodig om te ontkiemen en te groeien, te vroeg zaaien zorgt voor een slechte opkomst en meer kans op ziekten en plagen. Zaaien in de volle grond kan vanaf begin mei tot eind juni, 2 tot 3 centimeter diep. Een zaaiafstand van 10 centimeter aanhouden en een rijafstand van 50 centimeter. Zaaien in pollen functioneert ook goed, hiervoor steeds 4 zaden met een onderlinge afstand van 10 centimeter zaaien en tussen de pollen een plantafstand van 50 x 50 centimeter aanhouden. De bonen onder glas zaaien en uitplanten wanneer de eerste echte blaadjes zijn verschenen kan ook. Twee keer zaaien, half mei en nog eens rond eind juni, geeft een goede oogstspreiding.

STANDPLAATS
Elke grondsoort is mogelijk, liefst op een lichte, matig voedzame en vochtvasthoudende grond. Voeg eventueel nog wat kalk toe. Bij wisselteelt kunnen peulvruchten op het stuk grond geteeld worden waar eerder de aardappelen stonden.

OOGST
Ongeveer 2 maanden na het zaaien kan er geoogst worden, regelmatig de slabonen plukken zorgt voor een grotere opbrengst en een langere oogsttijd.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon