MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Pronkboon 'Lady Di'

Foto: Pronkboon 'Lady Di'

Algemene omschrijving

Pronkboon 'Lady Di' (Phaseolus coccineus) groeit aan een plant met mooie vuurrode bloempjes. De plant brengt heerlijke vlezige en draadloze peulen voort. Jong geplukt zijn de peulen zeer zacht. 'Lady Di' heeft een rijke productie die zich over een lange periode uitstrekt. Deze pronkboon is ca. 30 cm. lang en resistent tegen ziekten.

Vereisten

Volle zon, half schaduw.
Bonen hoeven niet te worden voorbehandeld. U kunt ze eventueel wel 12 uur in lauw water leggen om de kieming te versnellen.

Pronkbonen worden grote planten en klimmen flink. Om deze te kunnen huisvesten heeft u een stevige constructie nodig waar deze planten makkelijk in kunnen klimmen. Plaats hiervoor tonkinstokken (bamboestokken) van tenminste 3 meter lengte in een stevig hekwerk, waarbij de staanders 40 cm van elkaar staan. U kunt ook kiezen voor een stevige constructie met 1 hoge ligger en vervolgens om de 40 cm twee touwen naar de grond te brengen. Met stokken is het hekwerk steviger en aan te raden voor plaatsen met veel wind. Maak tussen 2 hekwerken door een pad van 80 cm om onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren.

Onderhoud

Help de pronkboon vooral in het begin om op gang te komen: windt de klimscheuten van de bonen om de stokken (of touwen), bindt ze eventueel vast als ze niet blijven zitten. De plant windt zichzelf in het algemeen. Wanneer het hard waait, lukt dit niet goed.

Geef alleen in droge perioden extra water. Houd het perceel onkruidvrij. Hierdoor blijven de bonen goed groeien.

Gebruik

Pronkbonen kunnen worden gebruikt als sperziebonen of als droogbonen. Alleen jongen bonen zijn te vergelijken met de smaak van sperziebonen. De peulenschillen worden al snel stevig en daardoor minder lekker. Echter de smaak van de gedopte grote bonen is heerlijk!

Vers geplukte jonge pronkbonen kunnen dus het best vers gegeten worden. Ze zijn dan heerlijk zacht en mals. Zij kunnen enkele dagen in de koelkast bewaard worden. U kunt deze bonen koken of stomen voor bij de aardappelen, rijst of pasta, maar niet te lang want ze zijn het lekkerst als ze knapperig blijven. Ook in een wok doen ze het prima! Snijdt hiervoor de pronkbonen in stukken van ongeveer 2 cm. Pronkbonen kunt u ook invriezen, hoewel dit de knapperigheid van de bonen vaak niet ten goede komt.

U kunt pronkbonen ook eten als droge bonen. Droge bonen kunt u eten door ze eerst een dag te weken in water met wat zout en daarna te koken voor bonenschotels als chili con carne, witte bonen met tomatensaus, bruine bonen met spek en dergelijke. Droge bonen kunnen in een droge lucht erg lang bewaard worden in een papieren zak.

Oogstmethode

Oogstperiode: augustus - oktober.

Gebruik beide handen bij het oogsten. Met één hand ontstaat er teveel schade aan de bonenplant.
 

Eigenschappen

Hoogte
100 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw