MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Madeira wijnstok

Anredera cordifolia  • 

Foto: Madeira wijnstok

Foto: Madeira wijnstok

Anredera cordifolia, algemeen bekend als de Madeira wijnstok of mignonette wijnstok, is een Zuid-Amerikaanse soort van sier-sappige wijnstok van de familie Basellaceae.

De combinatie van vlezige bladeren en dikke antenne knollen maakt dit een zeer zware wijnstok. Het verstikt bomen en andere vegetatie groeit op en kan gemakkelijk takken breken en het terugdringen van hele bomen op zijn eigen. 

De madeira wijnstok is een groenblijvende klimplant die groeit uit vlezige wortelstokken. Het heeft helder groen, hartvormig, vlezige glanzende bladeren van 4-13 cm lang. Wratachtige knollen worden geproduceerd op de stengels en zijn een sleutel tot het identificeren van de plant. Het produceert massa's kleine geurende, crèmeklerurige bloemen op afhankelijke trossen.

De plant verspreidt zich via de knollen, die zeer gemakkelijk los te maken zijn.

In de keuken: het blad het hele het jaar door als postelein en de knollen in het najaar. Rauw hebben deze een zachte smaak met notentoets. Gekookt worden ze wat bloemig, wat zoeter en krijgen ze een vanillegeur. Matig productieve delicatesse.
 

Eigenschappen

Hoogte
1 cm