MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Groenlof

Groeit in 189 tuinen

Latijnse naam
Cichorium intybus var. foliosum
Hoogte
1 - 41 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

Zoals de Nederlandse naam het doet vermoeden, is deze bladgroente verwant met witloof. En als we de Latijnse namen vergelijken wordt het helemaal duidelijk: groenlof en witloof behoren tot dezelfde soort. Deze groente noemt men ook nog suikerij (hieruit blijkt ook de verwantschap met cichorei), verbeterde suikerij of suikerbrood.
Het is een gemakkelijke teelt. Groenlof kweek je voor het blad. De plant vormt een vrij grote, langwerpige, gesloten krop met een toegespitste punt. Deze krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witloof en andijvie in.

1. Teeltwijzen
Groenlof zaai je bijna uitsluitend in de maanden juni en juli, met een piek van half juni tot half juli. Vroeger zaaien wordt weinig gedaan, omdat groenlof bij lage temperaturen gemakkelijk doorschiet. Je zaait het altijd ter plaatse op rijen.

2. Rassen
Omdat groenlof voor de beroepsteelt van geen tel is, bestaan er nauwelijks selecties. In catalogussen wordt de groente dan ook nog dikwijls aangeboden onder neutrale namen als Suikerbrood of Groenlof. Het nadeel van die rassen is dat ze een heel grote variatie geven in plant- en kropvorm. Het is best mogelijk dat een deel van de planten geen krop vormen, of een onvoldoende gesloten krop. Enkele selecties, die betere kwaliteiten hebben zijn Elmo, Scarpia, Poncho, Jupiter F1 en Pluto F1 .

3. Standplaats
Groenlof doet het op alle grondsoorten. Wat de bemesting betreft, is deze plant niet erg veeleisend. Zoals witloof verkiest ze zelfs een eerder matige stikstofhoeveelheid. Groenlof is een typisch nateeltgewas. Geschikte voorteelten zijn vroege aardappelen, vroege erwten of tuinbonen.

4. Teeltmaatregelen
Groenlof zaai je op rijen die 30 tot 35 cm uit elkaar liggen. Daarbij gebruik je ongeveer 0,15 g zaad per m2. Een gram zaad bevat 500 tot 600 zaden. Het komt er dus op neer dat je om de 4 cm één zaadje legt. De ideale zaaidiepte bedraagt ongeveer 1 cm. Het zaad kiemt vrij snel. Na opkomst dun je uit tot op 25-30 cm in de rij. Zo komen er ongeveer 11 planten per m2. Behalve hakken of schoffelen vraagt groenlof geen speciale teeltzorgen.
Groenlof is 2,5 tot 3 maand na het zaaien oogstbaar. De krop snij je in zijn geheel bij de grond af. Het gewas verdraagt lichte vorst. In een tunneltje blijven de kroppen wel langer mooi. Van zodra strengere vorst dreigt, is het toch aangeraden om alles te oogsten. Laat bij het oogsten een stukje wortel aan de kroppen en neem het buitenblad niet weg. Om ze nog enkele weken te bewaren, hang je ze op een koele plaats op.

5. Zaadteelt
Voor de zaadteelt wordt in augustus gezaaid. De plant overwintert onder koud glas en wordt half maart uitgeplant op 40 cm. Verder verloopt de zaadwinning zoals bij witloof.
 

Uit: Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt