MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Sneeuwbal

Foto: Sneeuwbal

De sneeuwbal Viburnum carlesii is een brede struik (circa 1,5 meter) die bolvormig groeit. Het is een prachtige struik, maar van deze soort is helaas het blad vaak ziek.

De bloemen van deze sneeuwbal geuren heerlijk. Ze zitten in kogelvormige schermen en hebben een doorsnede van zo’n acht centimeter. De bloemen vormen een waar kleurenfeest met lichtrood aan de buitenkant en wit naar binnen toe.

Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten kleine bomen en heesters die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal.

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven.

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. 

Eigenschappen

Hoogte
0 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend