MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Vlinderstruik (algemeen) Vlinderstruik (algemeen) Vlinderstruik (algemeen) +

Groeit in 31309 tuinen

Latijnse naam
Buddleja davidii (algemeen)
Andere benamingen
Herfstsering
Hoogte
120 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Vlinderstruik, ook herfstsering genaamd is familie van de Buddlejaceae en afkomstig  uit China. Door zijn veelvuldige en langdurige bloei is deze  bladverliezende sierstruik sterk aan te bevelen. Als de eerste  algemene heesterbloei over hun hoogtepunt heen is ontketenen de eerste  bloempluimen zich en wordt dit een druk bezochte plaats voor vlinders.

Buddleja is een vrij sterk gewas dat snel groeit en weinig eisen aan bodemgesteldheid stelt. Uiteindelijk kan hij uitgroeien van 2m. tot 3m. hoog, naargelang de variëteit en de snoeiwijze. De vorm is opgaand en open met overhangende takken die na verloop van tijd gemakkelijk tot 2 m. breed kunnen worden.

Buddleja kan aangeplant worden als solitair of in groep, leent zich voor kleine tuinen - de mini-buddleja's die niet groter worden dan 1.50 meter - en voor borders en massieven van de grotere tuinen. Het blad is lancetvormig van 5 tot 10 cm. lang, groen tot intens groen en onderaan grijs viltig van kleur. De bladeren groeien tegenoverstaand op de groene tot bruinachtige houterige lichtbehaarde twijgen. Van juli tot oktober manifesteren zich naargelang de variëteit blauwe, roze of donkerviolet kleurige bloempluimen van 20 tot 30cm. lang. Uitgebloeide bloemen ogen dor en onaantrekkelijk. Hierdoor is het aan te bevelen deze weg te knippen om nieuwe bloemen te ontwikkelen die ongetwijfeld de bloei zal verlengen.

Een warme standplaats in volle zon bevordert de groei en de bloei. Buddleja groeit op ieder normale tuingrond, zelfs op een puinhoop, maar houdt niet van een vochtige bodem.

De snoei is eigenlijk de belangrijkste verzorging van dit gewas. Jaarlijks tussen half maart en eind april - nadat de kans op strenge vorst weg is - de plant snoeien op 30 cm. van de grond aangezien hij enkel op eenjarig hout rijk bloeit en om kale plekken te voorkomen. Na de eerste bloei kunnen uitgebloeide pluimen worden weggesnoeid tot op het eerstvolgende paar sterke bloemscheuten. Heb je een verwaarloosde struik, dan nog is het goed mogelijk er een hanteerbare en goed bloeiende vlinderstruik van te maken als de oude stronk nog levensvatbaar is.

Een vlinderstruik groeit erg snel maar wordt doorgaans niet erg oud. Als de plant op zijn retour is, kan je beter in de zomer of meteen na de herfstsnoei wat stekken nemen en van start gaan met een nieuw, gestekt exemplaar.

Soorten

Buddleja alternifolia: violet, brede groeiwijze.
Buddleja davidii ‘Black Knight’: donkerpurper.
Buddleja davidii ‘Border Beauty’: diep purperrood.
Buddleja davidii ‘Empire Blue’: donkerblauw.
Buddleja davidii ‘Ile de France’: paarspurper.
Buddleja davidii ‘Harlequin’: geelbont blad, purperrode bloemen, brede groei.
Buddleja davidii ‘Lochinch’: lavendelblauw, zilverachtig blad, breed groeiend.
Buddleja davidii ‘Nanho Blue’: paarsblauw, iets lagere doch bredere groei.
Buddleja davidii ‘Nanho Purple’: paarsrood, lagere eerder brede groeiwijze.
Buddleja davidii ‘Nahoensis’: lila, breed groeiend.
Buddleja davidii ‘Pink Delight’: helder roze grote bloem.
Buddleja davidii ‘Royal Red’: purperrood.
Buddleja davidii ‘Summer Beauty’: purperrood.
Buddleja davidii ‘White Profusion’: lange witte bloemen.

Berichten over deze plant