MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hop 'Hallertau Northern Brewer'

Humulus Lupulus 'Hallertau Northern Brewer'  • 

Foto: Hop  'Hallertau Northern Brewer'

Hop  'Hallertau Northern Brewer'

Deze hop is een zeer sterk groeiende, winterharde klimplant. Tijdens de bloei verschijnen er pluimen die overgaan in hopbellen (aug-okt). De plant is goed winterhard (-25 graden Celcius), maar niet wintergroen. Het blad sterft af in de wnter en in het voorjaar loopt de plant weer uit. De hop stelt weinig eisen aan de standplaats, doet het goed in zon/halfschaduw, maar kan ook in de volle schaduw. De hop staat graag in humusrijke grond.

Door de grootte en het mooie frisse blad  is de plant heel geschikt om achterafjes te bedekken, voor over pergola's of hekken. Hop wordt, vooral in Scandinavie, ook gebruikt als zonwering. Men laat ze dan langs draden voor de gevel omhoog groeien.

De hop vormt soms meterslange ondergrondse uitlopers, op zoek naar nieuwe steunpunten. Je kunt de hop vermeerderen door in het vroege voorjaar stukken uitlopers af te snijden en apart te planten.

Deze variant is goed geschikt voor het zelf brouwen van bier.

Hallertau is zo'n beetje de bekendste hopsoort, die we in Nederland en omstreken kennen.
Het is vernoemd naar de streek waar het verbouwd wordt; Hallertau in het Duitse Beieren. In de omgeving van Ingolstadt, tussen Nürenberg en München, worden verschillende soorten Hallertau gekweekt.
Hallertau is een aromatische hop, met een relatieve lage bitterheid van 3 tot 8% alfazuren. Wordt met name in pils en andere lagers gebruikt.

Bij gebrek aan Hallertau, zoals in de jaren 70-80, wordt Hersbrucker ook wel als vervanger gebruikt.

Eigenschappen

Variëteit van
Hop (algemeen) (Humulus lupulus)
Hoogte
0 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend