MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Behaard knopkruid

Groeit in 22 tuinen

Latijnse naam
Galinsoga quadriradiata
Andere benamingen
harig knopkruid
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Knopkruid is een sterk woekerend en eetbaar kruid. Wat we hier te lande als onkruid ervaren is uitstekend eetbaar en gezond. Knopkruid is van origine een groente/keukenkruid in Zuid-Amerika (van Colombia tot Peru). 

Harig knopkruid (Galinsoga quadriradiata, soms ook Galinsoga ciliata) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort behoort met het ook in Nederland en Vlaanderen voorkomend kaal knopkruid (Galinsoga parviflora) tot de knopkruiden (Galinsoga). Harig knopkruid komt van oorsprong voor in Midden- en Zuid-Amerika. Nu komt de soort voor in heel Europa.
De plant wordt 15-45 cm hoog en heeft kruisgewijs geplaatste bladeren. De donkergroene bladeren zijn, vooral aan de onderkant, bezet met lange haren. De zijtakken van de stengel hebben dicht afstaande, witte haartjes, terwijl kaal knopkruid geen of weinig aangedrukte haartjes heeft. Harig knopkruid bloeit van juni tot de herfst met 5 mm grote, kegelvormige bloemhoofdjes, die bestaan uit gele buisbloempjes en vijf witte, driepuntige lintbloempjes. Het aantal witte lintbloempjes kan variëren van geheel afwezig tot zes. De stroschubben zijn ongedeeld en de geschubde pappus van een gedeelte van de buisbloemen is genaald dit in tegenstelling tot kaal knopkruid.
Harig knopkruid komt voor op open zandgrond en wordt beschouwd als een onkruid in moestuinen en akkerland.

Knopkruid is eetbaar en zelfs heel gezond. Het wordt als sinds lang gegeten in zuid-Amerika en staat in recepten van soep en stoofpotje uit zuid-Amerika. De blaadjes kunnen worden bereid in soepen, stoofpotten, stamppotten, salade en in een a la crème bereiding zoals spinazie. De smaak is een beetje zoetig en lijkt niet op spinazie of andere bladgroenten die ik ken.

oftewel...

if you cant beat it, eat it!

Berichten over deze plant