MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bamboe

Groeit in 1022 tuinen

Latijnse naam
Fargesia murieliae
Andere benamingen
Niet-woekerende bamboe, Japanse Bamboe, Arundinaria murieliae, Arundinaria spathacea, Fargesia murielae, Fargesia spathacea, Sinarundinaria murieliae, Thamnocalamus spathaceus
Hoogte
0 - 200 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De niet woekerende bamboe Fargesia murieliae is een soort met fijn blad en groene, naar geel verkleurende stengels die tot 3,5 m hoog wordt. Zeer fraai. Bamboe Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes. Deze verdraagt 25° C vorst!

Bamboes hebben een eigenaardigheid: eens in de 40 tot 100 jaar komen bamboes wereldwijd tot bloei. Het vervelende is dat de planten na de bloei meestal afsterven. Als de bloeiperiode eenmaal voorbij is, kan de bamboesoort die gebloeid heeft, met een gerust hard weer aangeplant worden. Overigens loop je met elke soort het risico dat hij gaat bloeien wanneer hij net lekker groot is geworden.

Bamboe Fargesia is een makkelijke plant die geen uitgesproken voorkeur heeft voor een bepaalde grondsoort, maar wel houdt van een vochtige ondergrond. Vaak wordt deze plant op een zonnige plaats geplant, maar hij verdraagt vooral schaduw goed. Ook voor kleine tuinen zijn Fargesia’s zeer geschikt. Ze groeien hoog op en kunnen o.a. uitstekend als fraaie, groenblijvende haag worden toegepast.

Bamboes ontwikkelen veel nieuwe groeischeuten vanuit de wortels en kunnen daardoor vrij breed worden. Het fijne van deze bamboesoort is, dat ze geen uitlopers maakt en dus niet door de hele tuin woekert. Het is dus een niet woekerende bamboe.

Als deze niet woekerende bamboe onderhevig is aan een stevige vorstperiode, kan hij zijn blad laten vallen (in zachte winters blijft de plant groen). Een beschutte standplaats zorgt ervoor dat het wintergroene blad mooi blijft.

Veel soorten bamboes vormen nieuwe groeischeuten vanuit de wortels. Als een deel van een stengel wordt afgeknipt, zijn er op het overblijvende deel geen knoppen die kunnen uitlopen, maar wel worden eventueel aanwezige zijstengels tot extra groei gestimuleerd. Dit ziet er niet mooi uit en wordt over het algemeen afgeraden.

Berichten over deze plant