Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse duizendknoop

Fallopia japonica  • 

Foto: Japanse duizendknoop

Foto: Japanse duizendknoop
Foto: Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, synoniem: Polygonum cuspidatum) is een plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). De soort komt oorspronkelijk uit Japan, maar de plant doet het lokaal in Nederland ook erg goed. Meestal is in een lokaal gebied een grote hoeveelheid van deze soort te vinden, en in de verdere regio niet. De plant staat door de IUCN vermeld als een van de 100 ergste invasieve soorten ter wereld.Uit de Japanse duizendknoop wordt het polyfenol resveratrol geïsoleerd.

Bestrijding

Verwijderen van Fallopia japonica dient zeer grondig te gebeuren. Ga nooit met een schoffel of een frees aan de gang! Gebruik een handvork en volg de wortels van de nieuw opkomende stengels maar wees zeer voorzichtig want ieder stukje wortel dat afbreekt groeit weer uit tot een nieuwe plant. 

Een volgroeide plant kan het best met een riek verwijdert worden.

Een andere manrier van bestrijding kan door ieder keer de nieuwe stengels zoveel mogelijk weg tet trekken maar dat duurt lang voordat de plant weg is en echt alle stengels moeten worden weggetrokken. Meestal komt dan ook een deel van de wortel mee.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 200 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend