MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kweek

Elytrigia repens  • 

Foto: Kweek

Foto: Kweek
Foto: Kweek

Kweek (Elytrigia repens, synoniemen: Elymus repens en Agropyron repens) is een plant die op veel plaatsen voorkomt, vooral op voedselrijke grond en zelfs op zilte grond. Kweek komt voor in Europa, Noord-Afrika, in Azië van Siberië tot in China en in Noord-Amerika.
In Nederland worden soms de ondersoorten Elytrigia repens subsp. repens en Elytrigia repens subsp. arenosa onderscheiden. Deze laatste komt aan de kust voor en is vaak wittig aangelopen.


De plant wordt 30-120 cm hoog en heeft rechtopstaande grasachtige stengels. De plant verspreidt zich vegetatief met  diep ondergrondse, vertakkende uitlopers (rizomen) en generatief door middel van zaden. Bij het in stukken breken van een uitloper ontstaat op elke knoop weer twee nieuwe planten. In particuliere tuinen wordt de plant daardoor al snel als woekerend onkruid ervaren. Kweek uitroeien in een border is vrijwel onmogelijk.  Er zijn echter planten waar de Kweek een hekel aan  heeft en die je dus als begrenzer kan plaatsen. Dit zijn o.a. de Tagetes erecta en sommige soorten varens. 


Het groene, vlakke blad heeft een 0,3 mm breed tongetje (ligula) op de overgang van bladschijf naar bladschede.De bladschede is kaal tot dicht behaard en de bladschijf heeft gladde of bijna geen ruwe randen en is op de bovenzijde verspreid behaard. De dunne ribben zijn op de bovenzijde van het blad afgerond. Kweek bloeit in juni en augustus. De bloeiwijze is een aar, die stijf rechtopstaand of overhangend kan zijn. De aartjes met drie tot acht bloempjes zitten in een losse of dichte schakeling op de aar. Het 9 mm lange lemma is met of zonder kafnaald. De kafnaalden zijn soms tot wel 10 mm lang. De 11 mm lange kelkkafjes hebben drie tot zeven nerven. De helmhokjes zijn ongeveer 4 mm lang en groengeel van kleur.


De vrucht is een graanvrucht.
Kweek komt zeer algemeen voor, maar bij voorkeur op voedsel- of stikstofrijke plaatsen. De plant kan zeer goed tegen droogte.
In jonge toestand is de voederwaarde goed en de plant wordt dan ook nog door het vee gegeten. Kweek geeft aan steile slootkanten door de vele rizomen een grote stabiliteit.

Met name de wortels van Kweek bevatten, ook voor de mens, waardevolle voedingsbestanddelen. Er kan zelfs bier van gebrouwen  worden. De jonge grasstengels zijn prima voor in de sla.  De plant is van grote medicinale waarde. 

Eigenschappen

Hoogte
0 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

In de webshop