Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Straatgras

Foto: Straatgras
Foto: Straatgras

Straatgras (Poa annua) is een eenjarige, soms tweejarig en in een enkel geval overblijvend beemdgras (Poa) dat niet hoger wordt dan 25-30 cm, maar meestal veel kleiner blijft. De plant bloeit al op jonge leeftijd. Hoewel straatgras lijkt op veldbeemdgras (Poa pratensis), zijn ze gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, doordat bij veldbeemdgras twee lichte lijnen langs de hoofdnerf van het blad lopen en zo een soort spoorlijntje vormen.
De bloeiwijze is een pluim waarvan de takken heel vaak naar één kant gericht zijn. Daardoor is de pluim van boven gezien plat. De takken van de pluim staan meestal horizontaal of wijzen naar beneden. De onderste takken van de bloeiwijze staan alleen of in een groepje van twee. Het aartje is 4,5 mm lang. Het onderste kelkkafje is eennervig, 2,2 mm lang en het bovenste drienervig en 2,8 mm lang. Het onderste kroonkafje (lemma) is 3,4 mm lang en op de rug- en zijnerven behaard. Het bovenste kroonkafje (palea) is 2,8 mm lang en heeft twee nerven die allebei vrij lang gewimperd zijn over hun hele lengte. De helmknoppen zijn 0,8-1 mm lang.
De ongeveer 3,5 mm lange vrucht, zaad genoemd, is een graanvrucht. Het blad is van onderen gekield en heeft vaak kreukels of golfjes. Het tongetje is melkwit en relatief lang voor dit kleine beemdgrasje, al haalt het de 0,5 cm niet. Straatgras kan in een paar weken uitgroeien tot een bloeiend polletje. Wanneer de plant overwintert vormt hij wortelstokken en in extreem natte omstandigheden kunnen de stengels over de bodem gaan kruipen en op de knopen gaan wortelen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend