Gevlekte aronskelk
Algemene omschrijving
Algemene omschrijving
De gevlekte aronskelk (Arum maculatum) is een kruidachtige, overblijvende plant uit de aronskelkfamilie (Araceae). Het is een vrij zeldzame plant die vooral voorkomt in vruchtbare en vochtige loofbossen.
Beschrijving
Afmeting: 15 tot 45 cm.
Levensduur: Overblijvend. Geofyt (winterknoppen onder de grond).
Bloeimaanden: April en mei.
Wortels: Een horizontale knol.
Stengels: De soort groeit vaak in groepen.
Bladeren: De stomp pijlvormige bladeren zijn glanzend groen, al of niet zwartpaars gevlekt en 10 tot 20 cm lang. De slippen aan de voet wijzen schuin naar achteren. De bladeren komen al vroeg in de lente boven de grond.
Bloemen: Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloeischede is 10 tot 25 cm lang. De schede is geelgroen en van binnen soms voor een deel paarsrood of gevlekt. Het knotsvormige deel van de bloeikolf is meestal dof paars tot grijs, maar soms geelachtig. Het vruchtbeginsel is ongeveer 3 mm. De vrouwelijke bloemen zitten onderaan, dan komen de mannelijke bloemen en daarboven een soort haakjes van niet ontwikkelde bloemen.
Vruchten: De giftige bessen zijn oranjerood en ongeveer 0,5 cm in doorsnee. De bloeikolf is 3 tot 4 cm lang. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Vereisten
Licht tot matig beschaduwde plaatsen op matig droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot kalkrijke grond met een luchtige en kruimelige, goed verterende humuslaag (mergel, löss, leem, zavel, lichte klei, rivierzand, rivierklei, duinzand, met aangevoerd materiaal vermengde zeeklei).
Onderhoud
Geen bijzondere vereisten.
Gebruik
Toe te passen in de wilde tuin, bostuinen, e.d.
Wetenswaardigheden
De knollen van de plant bevatten veel zetmeel. De plant zelf is giftig in verse toestand en licht giftig als deze gedroogd is. De plant wordt gebruikt tegen heesheid, hardnekkig hoesten en keelpijn.
Bronnen:
http://wilde-planten.nl/gevlekte%20aronskelk.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlekte_aronskelk
http://www.natuurweetjes.nl/gevlekte-aronskelk-arum-maculatum/
http://www.floravannederland.nl/planten/gevlekte_aronskelk/
Berichten over deze plant
Conny W. voegde een foto toe aan Gevlekte aronskelk (Arum maculatum). Maandag 18 Juni 2018 om 11:02
Simone B.
Op mijn tuin staat veel gevlekte aronskelk als je belangstelling hebt mag je deze van mij hebben. Staat in kleigrond waar de plant het heel goed doet. Zondag 24 April 2016 om 07:39Milly K.
Binnenkort (tussen nu en december moet ik verhuizen.? Wil al mijn struiken, bollen, plantjes, etc uit mijn tuin meenemen. Het streven is voor de vorst. Ik woon in de Ardennen waar de vorst sneller komt. Kan ik deze gewoon Aronskelk (en andere planten) gewoon uigraven en op een tijdelijk plekje op … Lees verder » Woensdag 16 Oktober 2013 om 11:22- Bekijk alle 3 reacties »
Lieven G. Sorry … deze Aronskelk-soort is niet vorstgevoelig. Gewoon verplanten dus... Woensdag 16 Oktober 2013 om 15:07
Milly K. Bedankt! Vrijdag 18 Oktober 2013 om 14:20