MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Gevlekte aronskelk

Groeit in 146 tuinen

Latijnse naam
Arum maculatum
Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De gevlekte aronskelk (Arum maculatum) is een kruidachtige, overblijvende plant uit de aronskelkfamilie (Araceae). Het is een vrij zeldzame plant die vooral voorkomt in vruchtbare en vochtige loofbossen.

Beschrijving
Afmeting: 15 tot 45 cm.
Levensduur: Overblijvend.  Geofyt (winterknoppen onder de grond).
Bloeimaanden: April en mei.
Wortels: Een horizontale knol.
Stengels: De soort groeit vaak in groepen.
Bladeren: De stomp pijlvormige bladeren zijn glanzend groen, al of niet zwartpaars gevlekt en 10 tot 20 cm lang. De slippen aan de voet wijzen schuin naar achteren. De bladeren komen al vroeg in de lente boven de grond.
Bloemen: Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloeischede is 10 tot 25 cm lang. De schede is geelgroen en van binnen soms voor een deel paarsrood of gevlekt. Het knotsvormige deel van de bloeikolf is meestal dof paars tot grijs, maar soms geelachtig. Het vruchtbeginsel is ongeveer 3 mm. De vrouwelijke bloemen zitten onderaan, dan komen de mannelijke bloemen en daarboven een soort haakjes van niet ontwikkelde bloemen.
Vruchten: De giftige bessen zijn oranjerood en ongeveer 0,5 cm in doorsnee. De bloeikolf is 3 tot 4 cm lang. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Vereisten

Licht tot matig beschaduwde plaatsen op matig droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot kalkrijke grond met een luchtige en kruimelige, goed verterende humuslaag (mergel, löss, leem, zavel, lichte klei, rivierzand, rivierklei, duinzand, met aangevoerd materiaal vermengde zeeklei).

Onderhoud

Geen bijzondere vereisten.

Gebruik

Toe te passen in de wilde tuin, bostuinen, e.d.

Wetenswaardigheden
De knollen van de plant bevatten veel zetmeel. De plant zelf is giftig in verse toestand en licht giftig als deze gedroogd is. De plant wordt gebruikt tegen heesheid, hardnekkig hoesten en keelpijn.

 

Bronnen:
http://wilde-planten.nl/gevlekte%20aronskelk.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlekte_aronskelk
http://www.natuurweetjes.nl/gevlekte-aronskelk-arum-maculatum/
http://www.floravannederland.nl/planten/gevlekte_aronskelk/

Berichten over deze plant