MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Watersla

Groeit in 36 tuinen

Latijnse naam
Pistia stratiotes
Andere benamingen
Mosselplant,Watersla
Hoogte
1 - 20 cm
Winterhard
Neen
PH
Zuur
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De watersla (Pistia stratiotes) of mosselplant is de enige soort uit hetgeslacht Pistia. Het is een waterplant, die bestaat uit los drijvendebladrozetten. De rozetten zijn uitgespreid of opgericht, tot 25 cm breed, met uitlopers en vele, fijn veervormig vertakte wortels. De zittende bladeren zijn zachtbehaard en dof bleekgroen. Ze hebben drie tot twaalf evenwijdige, verdiept liggende nerven. De 2–15 cm grote bladeren zijn breed wigvormig met een afgeronde top . De haren op de bladeren zijn waterafstotend en tussen de haren wordt veel lucht vastgehouden, wat de plant een hoog drijfvermogen geeft. Hierdoor kunnen zelfs zwaardere watervogels over een “tapijt” van watersla lopen.

De bloemen zijn zeer klein. Een aantal mannelijke bloemen en één vrouwelijke bloem zitten tezamen in een puntzakvormig, in het midden ingesnoerd schutblad. De schutbladeren met de bloemen zitten verscholen tussen de bladeren en zijn maar zelden goed zichtbaar. Er worden zeldenbessen gevormd. Deze zijn eivormig en circa 5 mm groot.

De watersla vermeerderd zich hoofdzakelijk vegetatief via uitlopers. Dit gaat zo snel dat één plant via zijn nakomelingen al snel een heel wateroppervlak kan bedekken.

De watersla komt voor aan het oppervlak van stilstaande en traagstromende wateren.

Vereisten

Ph: 6.5 tot 7

KH: 8 tot 12

Temperatuur: 22 tot 25 graden (ideaal)

Winterhard: nee

Onderhoud

Eenjarige plant. Vermeerdering door uitlopers.

Gebruik

Toepasbaar in mini-vijvers.

Berichten over deze plant