MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bloedooievaarsbek 'Max Frei'

Groeit in 340 tuinen

Latijnse naam
Geranium sanguineum 'Max Frei'
Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

De bloedrode ooievaarsbek Geranium sanguineum ‘Max Frei’ blijft zeer laag, 15 à 20 cm. De cultivar ‘Max Frei’ heeft vrij grote, rode bloemen, maar bloeit niet overdreven lang (in juni-juli). Toch is het vanwege de felle bloemkleur een graag geziene borderplant.

De Geranium sanguineum heet in het Nederlands bloedrode ooievaarsbek, maar de bloemkleur is eerder lilarood. Hij komt uit Centraal- en Zuid-Europa. Het is een rijk en langdurig bloeiende plant, van juni tot september. Hij is geschikt voor de grote rotstuin en de voorkant van de border, zo ook de Geranium ‘Max Frei’. In de natuur is het een nogal variabele soort, onder invloed van de grondsoort. In het najaar kan het blad prachtig rood kleuren.
Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. 

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Ooievaarsbekken ‘Max Frei’ stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen, zo ook voor de variant ‘Max Frei’. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. De bloedrode ooievaarsbek groeit op alle grondsoorten, maar is de sterkst groeiende soort. Dat betekent dat hij nogal woekert. Hij verdraagt (voor een ooievaarsbek) vrij veel droogte. Hij blijft laag (20-30 centimeter), maar neemt op den duur veel ruimte in. Dan is het goed om de drie jaar de plant op te nemen, te delen en de delen opnieuw in te planten. Doe dit in maart tot april.

Berichten over deze plant