Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • bemesten

  • Van begin Februari tot eind Februari    • eenmalig

   Er zijn speciale meststoffen voor maar een algemene werkt ook

 • snoeien

  • Van eind Maart tot eind April    • eenmalig

   Beste 30 cm boven de grond afsnoeien

   Voor het eerste jaar alleen (2019):
   Nieuw aangeplante clematissen:

   Alle nieuw aangeplante clematissen worden best goed gesnoeid tijdens het voorjaar volgend op de aanplanting. Vermijd een snoeibeurt direct na de aanplanting. Wacht het volgende voorjaar af. Snoei terug tot boven het eerste paar, dikke goed ontwikkelde knoppen. Hierdoor verkrijgt u een goed ontwikkelde plant met een gezond wortelgestel en zullen veel nieuwe scheuten vanuit de grond verschijnen. Vervolgens kan u uw plant tijdens het groeiseizoen lichtjes toppen om een goede vertakking te bekomen. Dit geldt zeker voor de grootbloemige variëteiten.

   De belangrijkste snoeiregels

   Snoei op enkele millimeters boven een knoppenpaar, niet te laag.
   De snoeivlakken moeten schuin zijn, anders blijft het regenwater erop liggen, wat infectiegevaar voor de plant vergroot.
   Gebruik alleen scherp gereedschap, zodat de snede glad wordt

   Groep 2???
   Deze variëteiten vragen een lichte snoeibeurt en snoeit u het best 1 meter boven de grond af. (laat dus nog 1 meter staan) om te vermijden dat de bloemen zich boven aan de plant vormen en de clematis onderaan kaal wordt. Na een lichte snoei gaan zich onderaan nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat de clematis ook onderaan mooi groen blijft. De vuistregel die u bij deze groep moet hanteren, is dat de bloemen tijdens de eerste bloeiperiode vooral gevormd worden op het hout van het vorige seizoen. Indien men deze variëteiten in maart te drastisch gaat terugsnoeien, gaat men bijgevolg de bloeiperiode verlaten en gaan de bloemen iets kleiner en minder talrijk zijn. Dit geldt zeker voor de dubbelbloemige waar dan bloemen gevormd worden die minder gevuld zijn. Qua tijdstip raden wij aan deze variëteiten in juni na de eerste bloeiperiode terug te snoeien tot op 1 meter van de grond en niet in maart zoals vermeld in de meeste literatuur. Hierdoor verkrijgt u de typische bloemvorm en grootte, eigen aan de door u gekozen variëteit, en stimuleert u een rijkere herbloei.