Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Wolfskers

Foto: Wolfskers
Foto: Wolfskers
Foto: Wolfskers

De Wolfskers is een vaste plant, die tot 1 meter hoog kan worden. Ze is inheems in centraal- en zuid-Europa, en werd van daaruit verspreid over de hele wereld.

De Wolfskers is één van de meest giftige planten die we kennen. De plant heeft ovale, tot 25 cm lange, gaafrandige bladeren die kortgesteeld en in de stengel aflopend zijn. De bloeitijd is juni tot augustus: De bloem bestaat uit kelkblaadjes die vergroeid zijn tot een vijfdelige groene kelk en een eveneens vergroeide klokvormig kroon, groenachtig tot paars-bruin van kleur aan de buitenzijde, aan de binnenkant eerder gelig met paarse aders, ze zijn langgesteeld en knikkend, en worden gevolgd door glimmende zwarte bessen.
De wortel is lichtbruin met korte dwarse groeven, en heeft krachtige vertakkingen. Op doorsnede is hij bleek van kleur en toont een radiaire structuur.


Teelt en Oogst

De Wolfskers vraagt een goeddoorlatende, zandige en bij voorkeur humusrijke bodem. In zijn boek ‘Der Apothekergarten’ over de teelt van medicinale planten, beveelt Jäger aan om het kruid te kweken tussen jonge bosaanplant. De jonge planten moeten wel voldoende ruimte krijgen, daar ze behoorlijk groot uitgroeien.
De planten kunnen uit zaad vermeerderd
worden, of men kan kleine worteluitlopers afsnijden en uitplanten.
Ik ga er van uit dat je de Wolfskers enkel zal kweken ‘als hebbedingetje’, en ga dus niet nader in op de oogst. Wees je terdege bewust van de risico’s als je het kruid kweekt op een voor kinderen gemakkelijk toegankelijke plek.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 100 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw