MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Honingmeloen zaaien

  • Van begin Maart tot eind Mei     Eenmalig

   Zaaien van meloen in pot

   Meloenen hebben veel warmte nodig (tussen 24 en 35°C) en licht om te ontkiemen. De temperatuur overdag moet daarom binnen dit bereik liggen en mag 's nachts niet lager zijn dan 15°C. De ideale oplossing is daarom om uw meloenplantjes in maart/april op een hete laag of in een verwarmde kas te zaaien om ze in de tuin te verplanten nadat de kans op vorst is uitgesloten, d.w.z. half mei.
   Zaai 2 of 3 zaden (tip down) per emmer met fijne zaaigrond tot een diepte van 1 cm, regelmatig water geven om de grond vochtig te houden (zonder te weken) met een sproeier. Plaats naast een raam of bij fel licht. Zodra de zaailingen uit zijn, is de behoefte aan licht nog belangrijker, zorg ervoor dat ze op een zeer zonnige plaats worden geplaatst.
   Verwijder de meest stuntelige planten om alleen de meest krachtige te houden.

   De meloenzaailing op zijn plaats

   Een andere oplossing die eerder voorbehouden is aan de inwoners van Zuid-Frankrijk of in een mediterraan klimaat, is het rechtstreeks in de grond zaaien.
   Plaats tussen elke toekomstige meloenplant 80 cm tot 1 m, plaats 2 tot 3 zaden per pot (1,5 cm diep) en dek af met een mengsel van gezeefde tuingrond en muurcompost. Bescherm de zaailingen met een bel of frame aan het begin van de teelt. Bewaar alleen de mooiste plant.

   Vertaald met www.DeepL.com/Translator

 • Honingmeloen planten

  • Van midden April tot midden Juni     Eenmalig

   Afhankelijk van de regio kunt u de jonge meloenzaailingen tussen april en half juni in de tuin planten. Wij adviseren u om aan het begin van de teelt een plastic tunnel te houden om meer warmte te geven. Als u niet in het zuiden woont, raden wij het gebruik van een verwarmde kas voor meloenen en watermeloenen sterk aan. Zorg ervoor dat u een afstand van 80 cm tot 1 m tussen elke plant aanhoudt.
   De meloen zal een warme plaats, een zonnige ligging, een rijke en diepe bodem rijk aan potas waarderen. Voel je vrij om de grond een beetje af te breken voor het planten en wat compost toe te voegen.

 • Honingmeloen oogsten

  • Van begin Juni tot eind September     Eenmalig

   Oogst de vrucht ongeveer 2-3 maanden na het uitplanten in de tuin. Houd rekening met de kleur, die over het algemeen vervaagt, en de steel, die de indruk moet wekken dat hij moeiteloos begint af te pellen.
   U ruikt ook de meer uitgesproken geur.
   Bewaar het niet in de koelkast, want dan breekt de heerlijke smaak. De rijpe vruchten zijn te herkennen aan hun kleine spleet rond de staart, een teken dat de meloen snel zal loskomen.