MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zaaien

Van begin Maart tot eind Mei    · eenmalig

Zaaien van meloen in pot

Meloenen hebben veel warmte nodig (tussen 24 en 35°C) en licht om te ontkiemen. De temperatuur overdag moet daarom binnen dit bereik liggen en mag 's nachts niet lager zijn dan 15°C. De ideale oplossing is daarom om uw meloenplantjes in maart/april op een hete laag of in een verwarmde kas te zaaien om ze in de tuin te verplanten nadat de kans op vorst is uitgesloten, d.w.z. half mei.
Zaai 2 of 3 zaden (tip down) per emmer met fijne zaaigrond tot een diepte van 1 cm, regelmatig water geven om de grond vochtig te houden (zonder te weken) met een sproeier. Plaats naast een raam of bij fel licht. Zodra de zaailingen uit zijn, is de behoefte aan licht nog belangrijker, zorg ervoor dat ze op een zeer zonnige plaats worden geplaatst.
Verwijder de meest stuntelige planten om alleen de meest krachtige te houden.

De meloenzaailing op zijn plaats

Een andere oplossing die eerder voorbehouden is aan de inwoners van Zuid-Frankrijk of in een mediterraan klimaat, is het rechtstreeks in de grond zaaien.
Plaats tussen elke toekomstige meloenplant 80 cm tot 1 m, plaats 2 tot 3 zaden per pot (1,5 cm diep) en dek af met een mengsel van gezeefde tuingrond en muurcompost. Bescherm de zaailingen met een bel of frame aan het begin van de teelt. Bewaar alleen de mooiste plant.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator