MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bezemkruiskruid

Groeit in 19 tuinen

Latijnse naam
Senecio inaequidens
Hoogte
40 - 90 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

Bezemkruiskruid is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, en komt daar van nature voor op steenachtige hellingen.

Op dit ogenblik wordt het Bezemkruiskruid beschouwd als één van de meest invasieve neofieten (planten die na de Middeleeuwen bij ons in het wild zijn verschenen), en in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk ziet men de soort als een bedreiging voor de inheemse flora.

Bezemkruiskruid valt op door zijn bloeitijd: het bloeit overvloedig vanaf het einde van de zomer tot in de late herfst, wanneer er in het wild nog weinig andere bloemen bloeien. De reden daarvoor is natuurlijk, dat het afkomstig is uit het zuidelijk halfrond.
Het plantje is van nature toegerust om met weinig vocht toe te komen – kijk maar naar de smalle, bijna naaldvormige blaadjes – en komt in steden dan ook op de meest onherbergzame plaatsen voor. Richard Gleim schrijft dat hij het in Düsseldorf aantrof op één van de drukste verkeersknooppunten van de stad, op kiezelvlaktes, in barsten in het asfalt, in dakgoten en op andere plaatsen waar van ‘aarde’ nauwelijks sprake is. Eén constante is wel waar te nemen: het bezemkruiskruid houdt het meest van plekjes in de volle zon…

Behalve het feit dat de plant zo verbluffend snel oprukt, is het ook een voor mens en dier giftige plant (zoals wel de meeste kruiskruidsoorten in meer of mindere mate). 
 

Bijenplant: Nectar 3 / Pollen 3   (Max=5)


Berichten over deze plant