MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Sneeuwbal 'Dawn' +

Groeit in 1194 tuinen

Sneeuwbal 'Dawn' snoeien

Van begin Maart tot eind Maart     Eenmalig

Viburnum x bodnantense ’Dawn’ gaat er na een paar jaar vaak een beetje verwilderd uitzien. Hij bloeit dan nog wel enthousiast maar zou van een snoeibeurt enorm opknappen.

Wanneer moet je snoeien? Winterbloeiers als Viburnum x bodnantense snoei je, net als voorjaarsbloeiende struiken, na de bloei. Als je vroeg in de winter de schaar al in de takken zet, haal je immers alle bloemknoppen weg!

Wat moet je snoeien? Alle takken die te lang zijn, alle kruisende takken en alle takken die er niet gezond uitzien. Snoei enkele takken tot bij de grond af (vaak is het handiger die takken af te zagen). Op die manier verjong je de struik. Volgend jaar kun je dan weer een paar takken tot de grond afknippen of -zagen. Zo zorg je ervoor dat je Viburnum x bodnantense niet te groot wordt, mooi van vorm blijft en toch rijk bloeit.

Geen paniek als je eens te enthousiast de schaar gebruikt en een tak een beetje verknipt. Die haal je dan volgend jaar gewoon als eerste weg.

« Volledige agenda

Berichten over deze plant

  • Marleen R.Marleen R.
    Deze viburnum is erg gegroeid in voorjaar en zomer en hindert de doorgang langs het pad. Ze zou alleen in het voorjaar na de bloei gesnoeid moeten worden. Kan ik de plant misschien toch nu snoeien zonder al teveel verlies van knoppen?
    Zondag 2 Augustus 2015 om 12:17
    •  2 reacties
    • Kiki B. Kiki B. Ja.
      Zondag 2 Augustus 2015 om 23:47
    • Marleen R. Marleen R. Dank je Kiki. Gelukkig maar, want ik heb er vanmiddag al de tuinschaar ingezet. Het ziet er nu veel beter uit, maar had nog twijfels over of ik er wel goed aan gedaan had.
      Maandag 3 Augustus 2015 om 00:26
  • Sabina P.Sabina P.
    zou deze plant graag in onze tuin willen hebben!
    Zondag 20 Januari 2013 om 13:33
    •  Bekijk alle 6 reacties »
    • Ann V. Ann V. En dan is er nog Chimonanthus praecox (winterzoet of meloenboompje), of Lonicera fragrantissima (Winterkamperfoelie)...
      Zondag 20 Januari 2013 om 19:20
    • Sabina P. Sabina P. Goh wat een waardevolle informatie allemaal! Erg leuk!
      Zondag 20 Januari 2013 om 19:48
  • Frans N.Frans N. voegde foto's toe aan Sneeuwbal 'Dawn' (Viburnum x bodnantense 'Dawn')
    Foto: Sneeuwbal 'Dawn'Foto: Sneeuwbal 'Dawn'Foto: Sneeuwbal 'Dawn'
    Woensdag 23 Maart 2011 om 07:12
  • Ann V.Ann V.
    Al een paar jaar lang maak ik op Nieuwjaarsdag een lijstje van wat er allemaal bloeit in mijn tuin...
    Net als vorig jaar is het lijstje dit keer bijzonder kort: Alleen de Viburnum bodnantense 'Dawn' is van de partij om op deze sombere Nieuwjaarsdag voor wat kleur (en geur!) te zorgen.

    Aan … Lees verder »
    Zaterdag 1 Januari 2011 om 11:22
  • Ann V.Ann V.
    Ann Vercruysse: Je vraag hierboven, ging die over Viburnum bodnantense (zoals deze plantenfiche oorspronkelijke heette, en wat ook op de foto te zien is), of over Camellia? (Iemand had blijkbaar de naam van deze fiche verandert in iets totaal anders...)

    De V. bodnantense is in elk geval een struik … Lees verder »
    Woensdag 20 Oktober 2010 om 20:50
  • Ann V.Ann V.
    hier heb ik een snoeiprobleem. De twee grote struiken waren voorgesnoeid in bolvorm. Toen ik ze na de bloei snoeide, zagen ze er achteraf maar zielig uit. Vorig jaar niet gesnoeid, bolvorm weg maar nu heel veel bloemen. Laat ik zee wld groeien of moet ik snoeien?
    Dinsdag 19 Oktober 2010 om 12:07
  • Ann V.Ann V.
    Vorig jaar hield mijn V. bodnantense 'Dawn' zijn knoppen eind januari nog steeds stevig gesloten, hoewel ik al maanden dacht dat ze op openspringen stonden. Dit jaar bloeien de eerste bloemen al ruim een week...
    Donderdag 7 Oktober 2010 om 15:11