Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Peterseliebraam

Rubus laciniatus  • 

Foto: Peterseliebraam

Foto: Peterseliebraam

Algemene omschrijving

Rubus laciniatus heeft hoog boogvormige dikke en vaak sterk vertakte stengels. Stekels vaak met rode voet. Bladeren meestal leerachtig, aan de onderkant groen of grijsviltig.

De Peterseliebraam is een lang doorbloeiende bramensoort. De bloei begint eind mei, piekt in juni-juli en kan voortduren tot in september. Deze soort kan op zonnige plaatsen grote braamstruwelen vormen.

Rubus laciniatus is een forse braamsoort. Bladloten kunnen gemakkelijk tot een lengte van 3-4 meter uitgroeien. De bladloot is kantig, vaak gegroefd, kaal of verspreid behaard, jong helder groen en later in de zon wijnrood verkleurend. Stekels vanuit een brede voet meestal teruggebogen maar er zijn ook planten geheel zonder stekels. De bladeren zijn vijftallig, grof, scherp gezaagd, en diep ingesneden met vaak weer ingesneden bladslippen. De bloemen zijn groot, (bleek) roze, vaak aan de top in drie slippen ingesneden.

Vereisten

Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grond.

Onderhoud

De plant groeit behoorlijk met nieuwe scheuten die 3 tot 4 meter kunnen worden.  Om hem in toom te houden is opbinden en regelmatig knippen van de scheuten noodzakelijk. Snoei na de oogst in plm november de takken welke vrucht hebben gedragen tot de grond toe af en bind de nwe op voor bloei en vrucht in het volgende jaar.

 

Eigenschappen

Hoogte
50 - 300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend