Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kattendoorn

Ononis repens subsp. spinosa  • 

Foto: Kattendoorn

Algemene omschrijving

De Kattendoorn is een kleine struik, die behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De geslachtsnaam Ononis is afgeleid van het Oudgriekse Onos wat ezel betekent, omdat ezels graag van de struik eten. De soortnaam spina staat voor doorn. 

De struik wordt 20 - 60 cm hoog en heeft een dikke penwortel. De takken hebben stevige doorns, die per twee bij elkaar zitten. De jonge takken zijn met twee rijen klierharen bezet.

Kattendoorn bloeit van juni tot september en heeft rood met witte, geheel witte of roze bloemen. De bloemen zijn 1-2 cm lang en zitten aan rechtopstaande of opgerichte stengels. De 6-10 mm lange eivormige vrucht is een doosvrucht, bezet met klierharen, waardoor deze kleverig is.

Vereisten

Kattendoorn verlangt een middelzware grondsoort. In het wild komt hij voor in de uiterwaarden, op dijken en rivierdalhellingen en aan de rand van kwelders. Is zonminnend. 

.

Gebruik

De plant heeft een grote urinedrijvende werking. Men kan de bovengrondse delen voor de thee gebruiken. Deze verzamelt men wanneer de bloemen bloeien. Deze verder in de schaduw drogen. 

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon