MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Nieskruid 'Pink'

Helleborus x nigercors 'Pink'

Foto: Nieskruid 'Pink'

Foto: Nieskruid 'Pink'

Algemene omschrijving

De Helleborus, ook wel kerstroos genoemd, is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin. Een Helleborus beschermt haar bloemen op een ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet. Wordt het beter weer? Dan pompt de Helleborus het vocht opnieuw naar de bloemen en ze staat er al snel weer stralend bij! Nietegenstaande de plant liefst in halfschaduw staat doet ze het ook goed op wat meer zonnige alsook schaduwrijke plaatsen.

Vereisten

 

Onderhoud

Alle helleborussen houden van humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet tot op een diepte van minstens 40 cm bewerkt worden. Breng ieder jaar voedzame compost rond de planten aan en laat ze verder met rust. Ze zullen dan steeds rijker gaan bloeien.

In het vroege najaar (oktober) kunt u de Helleborus het beste bijmesten. Doe dit met een organische meststof (zoals koemest) en kalk voor een stevige bloei in het volgende jaar. Herhaal dit in het vroeg voorjaar (maart/april).
Komt er nieuw blad in het voorjaar? Knip bij de niger- en orientalis-types al het oude blad weg, en bij de andere soorten alleen het beschadigde blad. Knip ook de oude bloemen af. Hier komen namelijk graag luizen op af.
Het is niet raadzaam een Helleborus te verplanten.

Gebruik

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend