MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Gerbera 'Garvinea'

Groeit in 185 tuinen

Latijnse naam
Gerbera 'Garvinea'
Hoogte
0 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Garvinea is een echte robuuste tuinplant, die je in de volle grond kunt zetten of in een mooie sierpot op het terras. Daar produceert hij voortdurend enorm veel bloemen van het vroege voorjaar tot de eerste vorst. Garvinea heeft naast een zeer lange doorbloei een hoge tolerantie tegen ziekten en beestjes en de meest uiteenlopende weersomstandigheden.

Eenmaal in de tuin geplant, vormen Garvinea's al snel een flinke toef blad waaruit stevige, behaarde stengels te voorschijn komen. De bloemen groeien met velen tegelijk; één plant telt er soms wel twintig! Eerst hangen de dikke bloemknoppen nog naar beneden, maar als ze bijna opengaan richten ze zich op en ontvouwen ze hun kleurige bloemblaadjes. Een prachtig gezicht!

Verzorging

Vanaf april tot en met september kunnen Garvineas buiten in de tuin geplant worden. De Garvinea® planten zijn bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden en bloeien tot eind november / begin december wanneer de vorstperiode aanbreekt.

Garvinea is een echte tuinplant, maar is ook uitermate geschikt om in grote plantenbakken of sierpotten te planten. Zorg er wel voor dat de grond goed draineert. Gebruik bij voorkeur niet te droge, humeuze tuingrond. De planten vragen een plekje in de zon of halfschaduw. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral de eerste weken na het planten. Met name bij plaatsing in de volle zon moet uitdrogen en slap hangen worden voorkomen. Mocht de plant slap hangen dan treedt er direct herstel op na het water geven. Geef ze bij langdurige droogte wat extra water en in het voorjaar een handje organische mestkorrels. Door met enige regelmaat uitgebloeide bloemen met steel te verwijderen, stimuleer je de plant om nog meer knoppen aan te maken.

Garvinea® is een product met hoge genetische resistentie tegen ziekten en plagen. Mocht het echter zo zijn dat er zich veel ongedierte in de plant nestelt, dan zijn er bij tuincentra vrij veel algemene middelen beschikbaar om plagen zoals spint en slakken te bestrijden.

In principe zijn garvinea’s winterhard, maar het is verstandig om de planten bij vorst af te dekken met stro, jute, coniferengroen of iets dergelijks. Haal dit materiaal in het vroege voorjaar - of als de temperatuur het toelaat - weer weg. Net als voor alle tuinplanten geldt ook voor Garvinea dat de afgestorven plantendelen het beste pas in het voorjaar kunnen worden afgeknipt. Zo profiteert de plant van de bescherming die het afstervende blad biedt tegen kou.

Berichten over deze plant