MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Appel 'Colapuis'

Colapuy' (ENR) . ENR is de afkorting van "Espace Naturel Régional" te Villeneuve d’Ascq bij Lille (Rijsel). Een aantal jaren geleden heeft men hier een observatieboomgaard aangelegd met de appelrassen van de streek, Nord en Pas-de-Calais (Noord-Frankrijk), om uit te testen welke rassen het beste geschikt zijn voor biologische teelt. De soldaat Nicolas Puy bracht het enthout mee uit de streek van de Zwarte Zee (Oekraine).

 

een kleine rode, kogelvormige appel voor alle gebruik. Productieve, gezonde bomen die weinig vatbaar zijn voor de belangrijkste schimmelziekten. De vruchten zijn zeer lang te bewaren.

 

Colapuy groeit middelmatig sterk en is grotendeels tolerant aan de belangrijkste schimmelziekten (schurft en echte meeldauw). Het ras is weinig vatbaar voor vruchtboomkanker. Laagstammen geënt op sterke onderstammen (MM106) geven de beste productie. 'Colapuy' is niet zo vroeg productief en heeft later last van beurtjaren.

Colapuy kan geoogst worden tussen 15 oktober en begin november en kan bewaard worden tot ongeveer begin april. De kleuring is goed zodat de appels meestal in één keer geplukt kunnen worden.

Het zijn kleine tot middelgrote, lichtafgeplatte, cilindrische/ kogelvormige appels met een rode blos en een zeer korte steel. De vruchten zijn lekker vanaf begin december, hebben een zuurzoet en opvallend aroma.

Eigenschappen

Variëteit van
Appel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur

In de webshop