MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appel 'Colapuis'

Groeit in 31 tuinen

Latijnse naam
Malus domestica 'Colapuis'
Andere benamingen
colapuy
Variëteit van
Sierappel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

Colapuy' (ENR) . ENR is de afkorting van "Espace Naturel Régional" te Villeneuve d’Ascq bij Lille (Rijsel). Een aantal jaren geleden heeft men hier een observatieboomgaard aangelegd met de appelrassen van de streek, Nord en Pas-de-Calais (Noord-Frankrijk), om uit te testen welke rassen het beste geschikt zijn voor biologische teelt. De soldaat Nicolas Puy bracht het enthout mee uit de streek van de Zwarte Zee (Oekraine).

 

een kleine rode, kogelvormige appel voor alle gebruik. Productieve, gezonde bomen die weinig vatbaar zijn voor de belangrijkste schimmelziekten. De vruchten zijn zeer lang te bewaren.

 

Colapuy groeit middelmatig sterk en is grotendeels tolerant aan de belangrijkste schimmelziekten (schurft en echte meeldauw). Het ras is weinig vatbaar voor vruchtboomkanker. Laagstammen geënt op sterke onderstammen (MM106) geven de beste productie. 'Colapuy' is niet zo vroeg productief en heeft later last van beurtjaren.

Colapuy kan geoogst worden tussen 15 oktober en begin november en kan bewaard worden tot ongeveer begin april. De kleuring is goed zodat de appels meestal in één keer geplukt kunnen worden.

Het zijn kleine tot middelgrote, lichtafgeplatte, cilindrische/ kogelvormige appels met een rode blos en een zeer korte steel. De vruchten zijn lekker vanaf begin december, hebben een zuurzoet en opvallend aroma.

Berichten over deze plant

 • Eco t.Eco t.
  Gooi je rotte appels in de winter niet in de vuilnisbak of compostbak, maar leg ze in je tuin als wintervoer voor de lijsters. De merel, de zanglijster, de grote lijster, de koperwiek of de kramsvogel zullen je dankbaar zijn!

  Prettig vogeltelweekend iedereen!
  Vrijdag 31 Januari 2014 om 18:58  •  Appel 'Alkmene' (Malus domestica 'Alkmene'), Appel 'Colapuis' (Malus domestica 'Colapuis'), Appel 'Jacques Lebel' (Malus domestica 'Jacques Lebel'), ...
 • Eco t.Eco t.
  Vergeet niet om de rotte peren uit de boomgaard (of uit de winkel) op een zonnige plek te leggen als voedsel voor de vlinders! Perziken zijn ook goed; appels lukt ook maar iets minder. Momenteel zijn er heel veel Atalantavlinders te zien. Ook Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia en Bont zandoogje komen … Lees verder »
  Maandag 27 Augustus 2012 om 13:28  •  Appel 'Alkmene' (Malus domestica 'Alkmene'), Appel 'President van Dievoet' (Malus domestica 'President van Dievoet'), Appel 'Colapuis' (Malus domestica 'Colapuis'), ...
  •  1 reactie
  • Heidi Heidi Heb geen peren of perziken in de boomgaard. Gooi wel wekelijks in stukjes gesneden aangetaste appels tussen mijn planten. Zijn altijd heel gauw schoon op. Weliswaar misschien niet voor de vlinders, … Lees verder »
   Vrijdag 5 Oktober 2012 om 17:29
 • Eco t.Eco t.
  Het is in augustus en september volop fruitseizoen. Probeer eens de rotte vruchten NIET weg te gooien en op een zonnig plekje te leggen. Gegarandeerd komen er vlinders op af. In mijn blog Ecotuinweetjes heb ik enkele tips gegeven hoe je dit best doet. De foto's geven het resultaat.
  Zaterdag 10 September 2011 om 11:46  •  Appel 'Alkmene' (Malus domestica 'Alkmene'), Appel 'President van Dievoet' (Malus domestica 'President van Dievoet'), Appel 'Colapuis' (Malus domestica 'Colapuis'), ...