MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ooievaarsbek

Groeit in 22 tuinen

Latijnse naam
Geranium platypetalum
Andere benamingen
Geranium magnificum, Een ooievaarsbek met platte kroonbladen
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De meeste mensen kennen de plant onder de naam Geranium platypetalum, maar inmiddels is ook deze geraniumsoort anders te naam gesteld, nl. als Geranium magnificum. Uitstekend zult u roepen of het zal u een zorg zijn. Maar ja, als u eens in een catalogus gaat zoeken, dan is het wel handig om te weten wat je moet zoeken. Jammer is dat de relatie tussen kenmerk en naamgeving op deze manier een beetje zoek raakt... In ieder geval is de plant er niet minder betekenend door geworden.

Geranium x magnificum komt van nature voor in de Kaukasus en Turkije. Daar groeit deze ooievaarsbek op beschaduwde, vochtige plaatsen langs bosranden of bergstromen. De bloem heeft een fel blauwpaarse kleur en bestaat uit vijf kroonbladen; ze zijn spatelvormig. Een goede beschouwer ziet er ook een aantal zwarte lijnen over lopen, beginnend vanaf het fragiele steeltje, waarmee het kroonblad vastzit aan de bloembodem. Bloemen zijn alleenstaand en hebben een bovenstandig vruchtbeginsel met één stijl, vijf stempels en tien meeldraden om precies te zijn. Alle soorten geranium behoren tot de familie van de Geraniaceae.

Geranium x magnificum plant je niet als solitair of eenling: maak er een grote groep mee. Het effect is er vele malen groter en betekenisvoller door. De geranium met de platte kroonbladen bloeit in de maand juni en wordt tot zestig centimeter hoog. Na de bloei kan de plant bij de grond worden afgesneden, vormt vervolgens weer nieuw blad en bloeit daarna nog rijker dan in de maand juni. Doen dus. Plant deze geranium in een humusrijke, blijvend vochtige grond op een zonrijke of halfschaduwrijke plaats. Plantafstand vijfentwintig tot dertig centimeter onderling.Geranium x magnificum wordt, zoals de meeste vaste planten, in pot verhandeld en kan het hele jaar door worden geplant. Buitengewoon geschikt voor elke (stads)tuin.

Berichten over deze plant