MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kiwi (algemeen)

Groeit in 1963 tuinen

Latijnse naam
Actinidia deliciosa
Andere benamingen
Actinidia chinensis, Chinese kruisbes
Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Dit plantengeslacht is vooral bekend om zijn vruchten: Actinidia deliciosa produceert de bekende kiwi's. Het is een klimmer die van warmte en licht houdt. Als vruchtheester zijn grootvruchtige selecties in omloop. Voor ons klimaat gaat 'Buitenpost' door als de beste. Onder een lichtdoorlatend afdak is een vruchtras zoals 'Hayward' geschikt. Voor een goede bestuiving van de vrouwelijke plant moet een mannelijk ras zoals 'Atlas' worden bijgeplant. Voor productie groeien kiwiplanten aan sterke ijzerdraden, waar de stengels (9 meter in één seizoen) zich omheen winden. Hun enorme groeikracht kan door snoei (in de vroege lente, en nog later eens in de zomer) in toom worden gehouden. 

 • standplaats: zon
 • bloei: III - IV
 • vruchten: IX - X
 • Hardheid: -6 ° C tot 40° C

Berichten over deze plant

 • Ri K.Ri K.
  KIWI: Weet iemand waarom er aan mijn kiwi plant nog steeds geen bloemen komen? De plant staat inmiddels al ruim 10 jaar op een zonnige plek. Hij groeit goed en de bladeren zien er gezond uit. Weet iemand wat de reden kan zijn dat er nog nooit bloemen in zijn gekomen? Bijkomend is dat ik daardoor … Lees verder »
  Woensdag 3 Juni 2020 om 13:49
 • Lieven A.Lieven A.
  Ik heb reeds twee zomers een Kiwi staan in volle zon. Tot op heden zonder vrucht. De verkoper heeft nochtans aangegeven dat ik reeds vanaf het eerste jaar vruchten zou hebben? Heeft iemand daar een verklaring voor?
  Vrijdag 4 November 2011 om 21:23
  •  Bekijk alle 11 reacties »
  • Petra J. Petra J. Wij hebben een kiwi moniek aangeschaft. Deze kiwi soort zou na 2 a 3 jaar al vruchten geven en is zelf bevruchtend. We zijn benieuwd of het lukt....
   Vrijdag 19 Augustus 2016 om 11:46
  • Guy K. Guy K. Tweeslachtige of zelfbestuivende kiwi's dragen meestal na 2 jaar (ca 1;5 m hoogte) al (kleine) vruchten.. Er worden regelmatig zogenaamde zelfbestuivende kiwi's verkocht (die dikwijls zaailingen … Lees verder »
   Vrijdag 19 Augustus 2016 om 18:51