MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Duizendknoop 'Speciosa'

Persicaria amplexicaulis 'Speciosa'  • 

Foto: Duizendknoop 'Speciosa'

Foto: Duizendknoop 'Speciosa'
Foto: Duizendknoop 'Speciosa'
Foto: Duizendknoop 'Speciosa'

Duizendknoop Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’, ook wel ‘Firetail’ genoemd is een van de mooiste in zijn soort. Deze cultivar heeft langere rode bloeiaren.

Persicaria amplexicaulis komt uit de Himalaya, maar is in Engeland en Ierland hier en daar ingeburgerd. Het is een mooie borderplant met z’n bronsgroene blad en langdurige bloei in het najaar. Zijn zeer sterke stengels worden 100 tot 125 centimeter hoog. Ze dragen het enigszins bronsgroene blad dat eivormig tot langwerpig is. Dit blad hangt mooi over. De bloemen zijn zeer klein van stuk en staan bij elkaar in slanke rechtopstaande aren, een mooi contrast met de hangende bladeren. Bij de soort zijn de bloemen paarsrood en bloeien ze van juli tot oktober. De plant wordt ook vaak hoger (zeker 120 cm), maar de bloeitijd is iets korter dan van de soort (juli-september).

De duidelijk aanwezige knopen op de stengels zijn heel opvallend. De vele soorten komen uit Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. Ook in ons land kun je hem langs veenriviertjes nog in het wild tegenkomen, maar hij begint zeldzaam te worden.

Sommige soorten zijn door hun kruipende groeiwijze goed te gebruiken als een onkruiddrukkende bodembedekker, terwijl andere soorten soms worden gezien als het onkruid zelf omdat ze enorm kunnen woekeren (bijvoorbeeld perzikkruid). Maar er zijn ook soorten met een meer opgaande groeiwijze zonder al te grote uitbreidingsdrang.

Vrijwel alle Persicaria-soorten stellen weinig eisen aan de grond. Ze groeien echter bijna zonder uitzondering alleen goed indien de grond voldoende vocht bevat. Deze soort groeit in elke niet te droge tuingrond. Ze vragen zon of wat schaduw. De planten kunnen heel lang vast blijven staan. In het voorjaar fatsoeneren.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend