MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Venkel 'Purpureum'

Foeniculum vulgare 'Purpureum'  • 

Foto: Venkel 'Purpureum'

Foto: Venkel 'Purpureum'
Foto: Venkel 'Purpureum'

De Nederlandse naam is Venkel, familie van de Apiaceae. De bloemkleur is groengeel en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn roodbruin en ongeveer 60 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 125 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.)

Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Kan zich sterk uitzaaien als de omstandigheden juist zijn. In dat geval is uitzaaien te voorkomen door bv. de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Gebruik:  Bladeren en zaden; de jonge bladeren worden rauw gebruikt in salades of gekookt bij vis; de granen worden gebruikt voor het maken van likeuren, sauzen en kruidenazijn en hebben hetzelfde gebruik als anijs in gebak; medicinale geurplant en snijbloem die bijen aantrekt; indien de zaden niet gebruikt worden de bloemstengels verwijderen om de bladeren meer kans te geven.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend