MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Afrikaanse lelie 'Charlotte' +

Groeit in 147 tuinen

Latijnse naam
Agapanthus africanus 'Charlotte'
Hoogte
30 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De Agapanthus is eigenlijk in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt niet zo’n moeilijke plant. Mits de nodige verzorging en winterbescherming doet hij het goed in iedere goed doorlatende grondsoort mits hij voldoende uren zon krijgt.

De Agapanthus ontwikkelt prachtige rechte stengels waarop vanaf Juni tot September prachtige trompetvormige bloemen verschijnen in blauw en pastelblauwe tinten. Staat de plant echter niet voldoende zonnig dan krijg je gegarandeerd minder bloemen en bovendien schuine naar zonlicht hunkerende bloemstengels.

De bloemen worden vaak benut als snijbloem en de mooie zaaddozen zijn gegeerd voor droogboeketten. De bijzondere violet-blauwe kleurschakeringen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van de stof Anthocyanine, hoe zonniger de plant staat, hoe meer van deze stof hij kan aanmaken.

Door zijn mooie rechtopgaande groei is de Agapanthus, net als de sierui (allium) niet alleen een opvallende kuip of terrasplant, maar tevens een absolute meerwaarde in de plantenborder.

Vereisten

Lekker zonnetje. minimaal 6 graden en vorstvrij overwinteren. Goed bijmesten met NPK 7-14-28.

Onderhoud

Vergeet de Agapanthus niet van voldoende mest te voorzien, gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium (NPK 7-14-28). Gebruik deze meststof in de vroege lente en eind augustus op het einde van de bloeiperiode ( dan wel in iets kleinere dosis geven). Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.

Gebruik

Deze Agapanthus 'Charlotte' is NIET winterhard. Deze bladhoudende Agapanthus moet vorstvrij bewaard worden op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas: temperatuur tussen de 2 en de 8 graden. Erg weinig water geven in de overwinterperiode (alleen groen houden). Bij te weinig licht zullen de bladeren geel worden (laat je hem toch in de vorst staan dan verslijmen de bladeren en...gaat de plant dood).

Berichten over deze plant