Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sierkers 'Autumnalis Rosea'

Prunus xsubhirtella 'Autumnalis Rosea'  • 

Foto: Sierkers 'Autumnalis Rosea'

Foto: Sierkers 'Autumnalis Rosea'
Foto: Sierkers 'Autumnalis Rosea'
Foto: Sierkers 'Autumnalis Rosea'

Prunus x subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ is een roosbloeiende vorm van de bekende herfst- en winterbloeiende sierkerselaar Prunus x subhirtella ‘Autumnalis’.
Hij bloeit van oktober-november tot februari-maart met kleine roze bloempjes. De bloei is niet overvloedig, maar in de wintermaanden is hij toch zeer opvallend. De bloemen staan met 2-3 in kleine bundeltjes. Wanneer het vriest, stopt hij even met bloeien, na de vorstperiode ontwikkelen zich nieuwe bloemknoppen. In de herfst verkleuren de bladeren mooi rood en brons.
Het is een dicht vertakte grote struik of middelgrote boom met schuin uitstaande en iets overhangende takken. Hij heeft een brede, open vaasvormige kroon. Hij heeft iets steviger takken dan P. x subhirtella‘Autumnalis’. Op hoogstam geënt is hij ook geschikt als straatboom.

  • Vrucht: kleine ovale steenvrucht, 0,5 1 cm; zwart; juni-juli; geliefd bij vogels.
  • Hoogte: 5-8 m; Breedte: 5-8 m. 
  • Groeikracht: matig tot sterk
  • Standplaats: Zon, lichte schaduw
  • Grond: geeft de voorkeur aan voedselrijke, humeuze en goed gedraineerde, neutrale tot lichtzure bodem
  • Bijzondere kenmerken: Windgevoelig; verdraagt geen permanent hoge waterstand; gevoelig voor luchtvervuiling; geschikt voor stedelijke omgeving; vrij gevoelig voor schimmelinfecties.
  • Wortelgestel: verdraagt geen verharding of verdichting

De winterprunus is helaas gevoelig voor de zogenaamde verdrogingziekte. Dit gebeurt vooral in het voorjaar als het warmer wordt. Dan slaat de schimmelziekte toe. Bloemen en bladeren verwelken en worden bruin. De ziekte slaat gauw over naar andere prunussen. Je kunt hem bestrijden door de boom met een mosaftreksel te besproeien.

De winterprunus hoeft niet gesnoeid te worden, behalve als er takken afgestorven zijn. Die moet je verwijderen en mag je niet op het compost gooien. Stop ze in de GFT-bak

Eigenschappen

Hoogte
400 - 800 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend