Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Krokus 'Pickwick'

Foto: Krokus 'Pickwick'

Crocus vernus 'Pickwick' (Zilverwit en paars geaderde Krokus)

Een opzienbarende en mooie grote gestreepte Crocus die wat langzaam vermeerdert, maar uitstekend verwildert. Ze is vernoemd naar Mr Samuel Pickwick, de hoofdfiguur in een mooie serie verhalen die Charles Dickens bijna 200 jaar geleden heeft geschreven: The Pickwick Papers.

Crocus vernus 'Pickwick' wordt ongeveer 10 tot 15 cm hoog. De bloemkleur van deze krokus is zilverwit en paars geaderd, de bloei van Crocus vernus 'Pickwick' valt in maart en april. Het blad van Crocus vernus 'Pickwick' is groen met witte nerf. Een krokus voor op een zonnige tot halfschaduw rijke plek.

  • Bolmaat/omvang 9 cm
  • Planthoogte (cm) 10 - 20 cm
  • Lichtbehoefte Zon, Half schaduw
  • Kleur Meerkleurig
  • Planttijd Herfst
  • Plantdiepte (cm) 10 - 15
  • Potplant (terraspot) Ja

Maar weinig vroeg bloeiende bloembollen, knollen en wortelstokken worden zo veel geplant als de Krokus. Naast tulpen, hyacinten en narcissen worden krokussen het meest toegepast in tuinen en parken.

Er zijn meer dan 100 soorten bekend, maar er worden er maar 30 geteeld De populairste krokussen zijn degene die niet zoveel meer lijken op hun wilde voorvaderen. Sommige krokussen bloeien in de herfst, maar deze zijn zeldzaam. Krokussen lijken qua uiterlijk erg op de Colchicum, waar ze familiebanden mee hebben. De krokus kan van de Colchicum worden onderscheiden door het aantal meeldraden; de krokus heeft er drie, terwijl de Colchicum er zes heeft. Veel krokus variëteiten komen uit landen rond de Middellandse zee.

Het effect van krokussen is erg mooi wanneer ze in grote getallen geplant worden. Voor een massief effect, moeten 100 tot 150 knollen worden geplant. Eén belangrijke voorwaarde voor optimaal bloeiresultaat is dat krokussen een goedgedraineerde grond moeten hebben. Krokussen die in de grond blijven zullen altijd eerder bloeien dan degene die vorig jaar zijn geplant. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en 's nachts.

Krokussen zijn mooi in het gras en in combinatie met vaste planten in borders. 

Eigenschappen

Hoogte
0 - 10 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend