MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Groene selder

Groeit in 1219 tuinen

Latijnse naam
Apium graveolens var. secalinum
Hoogte
20 - 50 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

In vergelijking met de snijselder, heeft groene selder (met holle steel) minder stelen. Hij is iets minder winterhard. Rond Antwerpen en Mechelen is dit de groene, zeer courante soepselder. De plant wordt in haar geheel geoogst.
Een aantal algemene teeltmaatregelen worden besproken bij Selder, p. 441.

1. Teeltwiizen
Over groene selder kan je praktisch het hele jaar beschikken, als je in verschillende beurten zaait. De vroegste zaaibeurt valt einde februari, in bakjes binnenshuis of onder verwarmd glas. Het verspenen gebeurt dan onder koud glas. Dan kan eind april, begin mei al geplant, en vanaf einde juni geoogst worden.
Begin april kan je ook onder koud glas zaaien en vanaf enkele weken later buiten. Verspenen is aan te raden, anders moet je uitdunnen. Oogsten doe je dan in de herfst. De oogst kan verlengd worden door de planten aan te aarden. Daarvoor plant je uit in twee rijen naast elkaar, op 15 x 15 cm, zodat je de twee rijen samen kan aanaarden.
Heel populair – ook bij de beroepstelers – is tenslotte de weeuwenteelt. Daarbij zaai je in augustus in de vollegrond of ook wel onder afgekrijt glas. In de loop van oktober, of ten laatste begin november plant je ze onder koud glas uit. Oogsten kan dan van maart tot mei.

2. Rassen
Van de groene selder, met holle steel, is Antwerpse Weeuwenselder het ras bij uitstek. Zoals de naam al zegt, is het geschikt voor de weeuwenteelt, maar ook voor de andere teelten. Slechts weinig zaadhuizen brengen dit ras op de markt omdat het enkel in België gevraagd wordt. Veel beroepstuinders houden zelf hun selecties aan. Andere rassen zijn Leuvense Winter, Mechelse Holpijp en Blokselder.

3. Oogst en bewaring
De planten trek je in hun geheel uit. Als je ze genoeg beschermt, kan je tot een heel eind in de winter blijven oogsten. Breng daarvoor in het najaar (eind november) stro aan op het gewas. Bij vorst trek je er nog plastic over.
 

Uit: Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt