MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Voederbiet

Groeit in 14 tuinen

Latijnse naam
Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa
Hoogte
0 - 50 cm
Kleur

Algemene omschrijving

De voederbiet is een knolgewas. De vorm van de knol is langwerpig ovaal met een oranjerode schil. Tijdens het groeiseizoen lijken de knollen zichzelf uit de grond naar boven te duwen. Op die manier is het verschil met de suikerbiet in het veld goed te zien. De knollen van de voederbiet zijn ook veel dikker en zwaarder. Een voederbiet weegt gemiddeld 1 tot 2 kilogram. Ook aan het blad kan je het verschil zien met een suikerbiet. Ook al lijkt het blad sterk op elkaar, bij de suikerbiet eindigt het blad op een punt, terwijl de voederbiet een afgerond blad heeft.

Voederbieten zijn uitstekend voed voor varkens, vee en paarden. De bieten worden in hun geheel in het gras gelegd, of met de tractor worden de bieten in troggen gemalen. Voederbieten passen goed in een winterrantsoen met veel gras. Voederbieten zijn energierijk voedsel voor het melkvee. Het is een bron van snelle energie die in de loop van de dag vrijkomt. Een koe eet in de winter gemakkelijk 10 kg voederbieten per dag.

Arbeidstechnisch hebben voederbieten een slechte naam. De eerste zes weken na de inzaai vragen voederbieten heel veel zorg en kennis van de boer (tegen onkruid en ziekten). Ook het bewaren van de voederbieten is een kunst. De bieten in de kuil hebben het gemakkelijk te warm of te koud. Het gevolg is een groot risico op verrotting.

De bietenteelt is grotendeels verdrongen door de maïsteelt, die bij de oogst en vervoedering minder arbeid vraagt. Soms worden de gesneden bieten met maïs gemengd en ingekuild.

Berichten over deze plant

  • Erwin L.Erwin L.
    De voederbiet is een knolgewas. De vorm van de knol is langwerpig ovaal met een oranjerode schil. Tijdens het groeiseizoen lijken de knollen zichzelf uit de grond naar boven te duwen. Op die manier is het verschil met de suikerbiet in het veld goed te zien. De knollen van de voederbiet zijn ook … Lees verder »
    Vrijdag 29 November 2019 om 08:31