Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Duizendblad

Duizendblad, met name geel duizendblad, ontleent zijn Nederlandse naam aan het fijne loof, dat wat weg heeft van een varenblad. De wetenschappelijke naam  Achillea is ontleend aan Achilles, de Griekse krijgsheld, die in de mythologie het kruid gebruikte om wonden mee te genezen.

Achillea filipendulina is vooral bekend door z'n platte, gele bloemschermen. De soort die hier wordt beschreven, filipendulina, dankt zijn naam aan de wijze, waarop de bladen aan de stengel zitten, namelijk 'aan draadjes hangend'. Achillea filipendulina - en enkele variëteiten daarvan - is een bekende tuinplant en ook niet onbekend van een droogboeket.

De meeste soorten Achillea zijn inheems in Europa. Er zijn meer dan tachtig soorten bekend. Er zijn laagblijvende, bodembedekkende soorten onder en soorten die bloeien op lange bloemstengels. Tot de laatste categorie behoort  Achillea filipendulina. Deze vaste plant wordt een meter of meer hoog. Achillea behoort tot de familie van de asterachtigen.

Vereisten:  De plant groeit in een humusrijke, voedzame grond, die goed water doorlatend moet zijn. Volle zon is de tweede voorwaarde voor een goede groei en bloei. Het fijne, gedeelde loof is sterk geurend (aromatisch) bij aanraken. Kenmerkend zijn de platte schermen, die bezet zijn met tal van kleine, meestal gele bloemen.

Achillea leent zich goed om te worden gedroogd.
In de winter zijn de uitgebloeide stengels heel decoratief als ze zijn berijpt of besneeuwd.
Plant geregeld delen om de groeikracht te behouden.

Onderhoud:  Aan het eind van de bloei (augustus - september) moet de keuze worden gemaakt of de uitgebloeide stengels de winter zullen overstaan of dat ze worden afgeknipt. Achillea filipendulina en de variëteiten daarvan worden op een onderlinge afstand van vijftig centimeter geplant. Een grote groep sorteert uiteraard meer effect dan een enkel polletje. Achillea breidt zichzelf uit door middel van diep in de grond liggende rhizomen. Na de winter zijn de planten gemakkelijk te vermeerderen door de wortelstokken op te rooien en opnieuw uit te planten. Stekken in de zomer kan ook. Geef Achillea ieder voorjaar een bemesting met verteerde koemest voor een goede groei en bloei.
 
Gebruik:  Wie de bloemen wil drogen om te gebruiken in een droogboeket, knipt ze begin augustus af en hangt ze met de bloemschermen naar beneden te drogen.

Eigenschappen

Hoogte
80 - 100 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop