Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Toverhazelaar 'Aphrodite'

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'

Foto: Toverhazelaar 'Aphrodite'

Foto: Toverhazelaar 'Aphrodite'

Deze toverhazelaar is een heester en kan een hoogte tot circa 3 meter bereiken. Het heeft een breed vaasvormige groeiwijze met een losse, spreidende kroonvorm. Het blad is rond-ovaal, eenvoudig en donkergroen van kleur. Wel treedt er in de herfst een fraaie verkleuring naar rood, soms gemengd met oranje op. In januari tot en met maart verschijnen er oranje met roodpaars getinte bloemen met een donkere vlek aan de plant, die onderaan de takken hangen. De bloemen verschijnen in proppen langs de takken. Ze bestaan uit lintvormige blaadjes, die ontspringen uit een donkerder centrum. Hamamelis intermedia 'Aphrodite' houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw. Hij groeit het best op een humusrijke, licht vochtige, goed gedraineerde neutrale tot zure bodem. Deze plant verdraagt een temperatuur van -30 °C. Toverhazelaar groeit zo langzaam, dat snoei hoogst zelden moet worden uitgevoerd. 
De Hamamelis intermedia ‘Aphrodite’ is er ook eentje waar je even bij stil blijft staan als hij in bloei staat. Wat een mooie verschijning.  Struiken die in de winter bloeien, moeten bestand zijn tegen sterk wisselende temperaturen. Strenge vorst en temperaturen boven normaal bepalen de bandbreedte, waarin bloei – met wisselend succes – mogelijk moet zijn. Winter- en voorjaarsbloeiers gebruiken in deze periode de wind voor bestuiving. Bladloosheid vergroot meer de kans op bestuiving van soortgenoten dan wanneer alles vol in blad staat. Winterbloeiers vallen meer op dan zomerbloeiers.  
Algemeen onderhoud: De grondsoort moet het liefste neutraal tot zuur zijn. Ze verdragen ook kalk als er maar genoeg humus in de grond zit. Hamamelis heeft het op kleigrond gewoon niet naar zijn zin. En staat ook het liefste op een plaats in de zon, eventueel met lichte schaduw. Dus beschikt u niet over voldoende ruimte en bestaat de grond van uw tuin uit vette klei, dan moet u gewoon niet aan de toverhazelaar beginnen. Hebt u die ruimte wel en heeft uw tuin een grondsoort met een wat hogere zuurgraad, dan staat niets u in de weg om een of meer van deze schitterende heesters aan te schaffen.

 • Kroon: Struik
 • Schors en takken: Licht bruin
 • Blad: Groen
 • Bloemen: Zacht Oranje/Geel
 • Grondsoort: Neutraal tot zuur Humusrijk
 • Windbestendigheid: Goed
   

Eigenschappen

Hoogte
0 - 300 cm
Kleur
 •   
 •   
 •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend