MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Boerenorchidee

Schizanthus x wisetonensis  • 

Foto: Boerenorchidee

Foto: Boerenorchidee
Foto: Boerenorchidee
Foto: Boerenorchidee

Bloeit uitbundig in mei-juni, leuk laag plantje om in een bloemenweide uit te zaaien... of in een pot.

Boerenorchideeën zijn veel robuuster dan hun naamgenoten. De klimaatomstandigheden van hun oorsprong op de hoogvlakte van Chili zorgen voor de weerstand tegen temperatuurswisselingen.

Buiten luiden ze al vanaf medio tot eind maart de lente in, trotseren ze nachtvorst en wekken ze met hun frisse bloei alle bloemenfans uit hun winterslaap. Boerenorchideeën verdragen hitte en tolereren zelfs kou tot -7 graden. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor de vroege beplanting in potten en kuipen.

Als kleurintensieve sierplant voor romantische zomerbloemenperken wordt de boerenorchidee pas net ontdekt: vanaf medio april kan de plant al buiten worden gezet en doorstaat ze ook eventuele late vorst.

Ideale standplaatsen voor manden, kuipen en potten met bont bloeiende boerenorchideeën zijn beschermde, bij voorkeur overdekte toegangsruimten, trappenhallen en voortuinen. De boerenorchidee heeft in een pot of kuip een zonnig plekje nodig, maar is ook tevreden met halfschaduw of schaduw.

Boerenorchideeën in de volle grond staan het liefst in de halfschaduw, bij voorkeur naast struiken of onder bomen, maar ze verdragen ook vrijstaande plaatsen in de volle zon. Bij planten in een perk moet erop worden gelet dat er voldoende afstand tot de andere planten wordt aangehouden. De geveerde bladeren van de boerenorchidee moeten na regen met een goede luchttoevoer snel kunnen opdrogen, zodat de plant niet ziek wordt. Vrije ruimte rondom de plant zorgt dan voor de benodigde luchtcirculatie.

Bodem

De boerenorchidee heeft het liefst waterdoorlatende en goed gedraineerde tuingrond met een groot aandeel humus. Om ophopend water te voorkomen moet de grond worden gemengd met zand. De wortels mogen nooit helemaal uitdrogen maar ook niet in water blijven staan.

Regelmatig water geven is noodzakelijk en een afvoer in de pot voorkomt ongunstige waterophopingen. Het water mag niet op de fragiele bloemen worden gegoten: de waterstraal moet op het onderste deel van de plant worden gegoten.

Als delen van de plant zijn beschadigd door zware regenval, dan regenereert de plant zich normaal gesproken snel zelf. Alleen afgebroken bloemen of sterk beschadigd loof moeten worden verwijderd om eventuele verrotting te voorkomen.

Bemesting

De kleurrijke boerenorchideeën bloeien weldadig: hiervoor hebben ze veel energie nodig: de plant heeft regelmatig bemesting nodig met stikstofhoudende bloemenmest om te kunnen blijven bloeien – het liefst iedere twee weken. De boerenorchidee bedankt hiervoor met langdurige bloeiperioden van medio tot eind maart tot ver in de zomer als ze na de bloei wordt teruggesnoeid.

Snoei

Als de boerenorchidee na de eerste bloei tot eenderde van haar hoogte wordt teruggesnoeid, dan springt de plant na drie weken des te krachtiger weer uit. Deze snoei kan zelfs twee maal worden doorgevoerd tot uiterlijk medio augustus. Zo blijft de bloei tot in de vroege herfst doorgaan. Hoe, dat vertelt onzesnoeiaanwijzing op de volgende pagina. Degene die deze overgangsperioden tolereert, zal nogmaals veel plezier beleven aan de dankbare en gevarieerde schoonheid van de boerenorchidee.

De beschrijving van de perfecte manier van terugsnoeien

 
     
   

Bij aanplanting eind april wordt er in juni gesnoeid na de eerste bloei

     

     

Met een snoeischaar tot twee derde terug snoeien

Het onderste deel van de plant met groen blad blijft staan

     
[04]   [05]
     

De planten aan de zijkanten iets inkorten zodat nieuwe scheuten kunnen ontkiemen

Eventueel wat verse aarde geven, duw hiervoor de plant voorzichtig wat opzij

    
     

Water geven, eventueel met extra voeding, lees hiervoor de instructies van de fabrikant van de extra voeding

Na drie weken zal uw boerenorchidee weer volop bloeien

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend